8 maart 2015

Zuid-Holland Sportland

Gisteren nam ik deel aan het sportdebat van de omroepen Rijnmond en West. Ik vertelde over het sportplan van de PvdA. Met dit plan wordt 5 miljoen uitgetrokken om alle kinderen in Zuid-Holland te stimuleren om meer te gaan bewegen en sporten. De PvdA is de enige partij die vindt dat de provincie meer aan sport moet doen. In de programma’s van D66 en SP komt het woord sport niet voor. In de programma’s van CDA en VVD wel, maar dan als transport. Het werd dus een debat waarin de zin ‘geen kerntaak voor de provincie’ telkens terugkwam. Dat betekent in gewone taal ‘wij hebben niet de ambitie dat de provincie kinderen stimuleert om meer te bewegen’.

Toch kwam ik ontroerd en blij terug van het debat. Want er waren tal van enthousiaste en ambitieuze vertegenwoordigers uit de sport aanwezig. Ik mocht aan tafel met Frans Lavooij, bestuurder in de paardensport (CHIO). Ik kende het CHIO eerlijk gezegd alleen van het prachtige internationale topevenement dat elk jaar in juni in het Kralingse Bos wordt georganiseerd. Ik was geraakt toen ik hoorde dat zij in de rest van het jaar ook kinderen van onvermogende ouders in staat stellen om ook te paardrijden.

Dat ontroerde me, omdat het me aan mijn eigen jeugd deed denken. Als mijn ouders me als klein jongetje vroegen welke sport ik wilde doen, antwoordde ik altijd ‘paardrijden’. Daar werd dan minzaam op gereageerd, het geld was er immers niet. Wel kreeg ik rolschaatsen, gespaard met Remia-zegeltjes, en op mijn viertiende verjaardag werden mijn Friese doorlopers vervangen door stalen noren van Viking. Ik ben er nog altijd dankbaar voor.

Het maakt me blij dat het CHIO en tal van andere sportorganisaties zich vandaag in Zuid-Holland inzetten om ieder kind de kans te geven om te sporten. Maar er is nog een lange weg te gaan. In sommige wijken in de grote stad heeft 70 procent van de kinderen overgewicht! Daarom ben ik na dit debat overtuigd dat ik nog harder moet werken aan het werven van steun voor ons sportplan, ook bij de andere partijen.

Als wij de handen ineenslaan kunnen sportorganisaties, gemeenten en de provincie samen van Zuid-Holland een paradijs voor sportende kinderen en volwassenen maken. In het lijsttrekkersdebat tussen de nationale lijsttrekkers eerder deze week lag de vraag op tafel hoe wij ook in de toekomst goede zorg voor iedereen betaalbaar houden. Investeren in meer bewegen door alle kinderen is de beste bijdrage die de provincie daaraan kan leveren.

Ron Hillebrand
Lijsttrekker

03-Zuid-Holland sportland 01