5 februari 2016

Willem Minderhout: maak bloedonderzoek omwonenden DuPont mogelijk!

De PvdA Zuid-Holland wil aanstaande woensdag in de commissie Verkeer en Milieu met gedeputeerde Janssen spreken over de vondst van de zeer giftige stof PFOA in de grond van drinkwaterbedrijf Evides. Evides, dat kraanwater levert aan tienduizenden huishoudens in Zuid-West Nederland, is gevestigd vlak naast DuPont/Chemours, het bedrijf dat tot 2012 op grote schaal PFOA gebruikte om Teflon te produceren.

PvdA woordvoerder Willem Minderhout: ‘Met dit nieuwe bericht nemen de zorgen bij omwonenden van het bedrijf DuPont/Chemours over hun gezondheid alleen maar toe. Eerder hebben wij daarom met de gedeputeerde afgesproken dat inwoners die zich naar aanleiding van de emissie van PFOA in de lucht en water zorgen maken over hun gezondheid, de mogelijkheid geboden zou worden bloedonderzoek te laten doen. Wij willen weten hoe de gedeputeerde uitvoering geeft aan deze afspraak’.

Vanwege de complexiteit van de verantwoordelijkheid voor het leefmilieu rond DuPont/Chemours, vindt de PvdA dat de provinciale overheid haar coördinerende rol moet oppakken zodat er doortastend kan worden opgetreden. Volgens Evides is het grondwater inderdaad besmet, maar zijn er geen gezondheidsrisico’s omdat Evides het drinkwater uit de bekkens in de Biesbosch haalt die gevuld zijn met oppervlaktewater uit de Maas. Op dit moment doet de RIVM onderzoek naar PFOA en de schadelijkheid van de stof voor de gezondheid. De conclusies van dit onderzoek worden tegen het eind van het eerste kwartaal verwacht.