Verkoop woningen Vestia goedgekeurd

Door Rosalie Bedijn op 11 januari 2021

Al geruime tijd is gedeputeerde Anne Koning namens de provincie Zuid-Holland bezig om de substantiële afname van de sociale voorraad door verkoop van Vestia woningen te beperken. Vestia, die al een geruime tijd in financiële nood verkeert, zal de komende jaren huurwoningen verkopen. Als deze gekocht worden door andere woningcorporaties, blijven de woningen in principe behouden voor de doelgroep. We schreven daar al over in mei 2020.

Er is inmiddels nieuws te delen over de Vestia-woningen in Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht en Westland. Want nu ook de toezichthouders akkoord zijn met de overname van de vastgoed Vestia is de overdracht van de helft van de in totaal ongeveer 10.000 Vestia woningen aan collega woningcorporaties gerealiseerd.

De verkoop van de woningen door Vestia aan de corporaties is een belangrijke ontwikkeling voor de lokale volkshuisvesting, omdat de vraag naar betaalbare woningen blijft groeien en de wachttijden steeds verder oplopen. De PvdA is blij dat de aangekochte woningen voor de sociale huur behouden blijft.

Gedeputeerde Anne Koning: “Ik ben trots dat het gelukt is deze Vestia met hulp van de collega woningcorporaties te behouden in de sector. Op dit moment wordt er nog onvoldoende gebouwd om aan de vraag te voldoen en dan is het belangrijk dat bestaande sociale huurwoningen behouden blijven. Ik heb vertrouwen dat de zittende huurders goed geholpen worden door de kopende woningcorporaties. Je moet zeker kunnen zijn van een fijne plek om te wonen.

Wat me helemaal blij maakt is dat onze gezamenlijke oproep om geen overdrachtsbelasting te heffen bij deze overdracht gelukt is. De zorg was dat er door deze belastingen op de overdracht van Vestia naar andere woningcorporaties onnodig geld weglekt uit de sector die het al niet breed heeft. Het Rijk heeft nu een oplossing gevonden en daar ben ik erg blij mee. ”

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn