27 november 2015

Oud-fractievoorzitter Jan Evert Keman overleden

Vandaag kregen we het trieste bericht dat onze partijgenoot Jan Evert Keman, oud fractievoorzitter en statenlid, onverwachts op 63-jarige leeftijd is overleden. Jan Evert was statenlid tussen 2003 en 2011. Tussen 2006 en 2007 was hij voorzitter van onze statenfractie. Na een kortstondig afscheid, keerde hij in februari 2009 in de fractie terug.

Jan Evert was altijd in voor een goede discussie. Zijn bevlogen verteltrant maakte hem tot een gewaardeerd sfeer- en smaakmaker, in en buiten de politieke arena. Hij had een hekel aan kortzichtigheid en kortetermijndenken. Vanuit een diep gewortelde sociaaldemocratische achtergrond streed hij voor tal van belangrijke zaken in onze samenleving. Zo was hij bijvoorbeeld een groot pleitbezorger van snel, frequent en betaalbaar openbaar vervoer in de Randstad, naar New Yorks voorbeeld. Zijn juridische opleiding maakte hem tot een gevreesd opponent in elk statendebat, maar tevens tot een graag geziene collega om bij een goed glas wijn samen belangrijke kwesties te doorgronden.

Bij Jan Evert bleven de persoon en de politicus altijd zeer dicht bij elkaar. Hij was oprecht geïnteresseerd in de mens achter zijn collega’s en met grote gebaren, veel enthousiasme en een gezonde dosis humor maakte hij mensen in zijn omgeving warm voor geschiedenis, moderne architectuur en muziek, zoals die van het Nederlands Blazers Ensemble, voor zover wij ons herinneren een van zijn grote liefdes.

Voordat Jan Evert in Provinciale Staten kwam, was hij van 1988 tot 1993 wethouder namens de PvdA in Weesp. Daarna kwam hij naar Oegstgeest om gemeentesecretaris te worden. Hij werkte verder onder andere als medewerker van de Tweede Kamerfractie, docent aan de Haagse Hogeschool en mediator. Wij zullen zijn humor en beminnelijke aanwezigheid in onze partij missen.