Onveiligheid en overlast: de toekomst van de N209

15 december 2021

De Statenfractie PvdA maakt zich zorgen over de N209 die door Bleiswijk en Bergschenhoek loopt. Eerder stelde Statenlid Willem Minderhout al vragen naar aanleiding van het geluid en de veiligheid van de weg. Willem besloot hiervoor een kijkje te nemen bij de N209. Door de bouw van vele distributiecentra voor pakketten is het namelijk de vrees dat het verkeer nog drukker zal worden!  

Willem Minderhout; “Dat deze weg tot geluidsoverlast en veiligheidsproblemen leidt, is al geruime tijd onderkend. De oplossing blijkt echter op zich te laten wachten. Hierdoor krijgt de N209 steeds meer vrachtverkeer te verstouwen dat daar eigenlijk niet thuishoort.” 

Het omvormen van de weg tot een ‘ontsluitingsroute’ wordt inmiddels door de fractie overwogen als oplossing.  

De PvdA kaart ook de vertraging aan van de plaatsing van geluidschermen ter hoogte van Bleiswijk. De voorbereidingen hiervan lopen al zeker 10 jaar. De gemeente geeft aan dat de sloot langs de N209 in Bleiswijk hiervoor eerst moet worden verlegd en er een nieuwe duiker moet worden gebouwd.  

Willem Minderhout: “De problematische oversteek voor het fietsverkeer, dat van en naar het centrum van Bleiswijk de N209 moet oversteken, waaronder veel fietsende schooljeugd, is al geruime tijd als probleem erkend. In 2009 is aangekondigd dat hier een onderzoek naar zal worden uitgevoerd. Wat is de stand van zaken van dit onderzoek? Wanneer kunnen we een voorstel voor een veilige fietsoversteek verwachten?”  

De fractie van de PvdA Lansingerland is blij dat het jarenlange wachten op oplossingen nu eindelijk breed aandacht krijgt van de provincie.  

“Een aanpak waarin provincie en gemeente gezamenlijk en in samenhang zoeken naar oplossingen voor alle knelpunten, zoals bij Beter Bereikbaar Gouwe, lijkt ons een prima plan. Het komt overeen met de suggesties die wij hierover recent via schriftelijke vragen deden aan ons college in Lansingerland”, constateert Petra Verhoef (fractievoorzitter Lansingerland).