Begroting 2022: Een structurele inzet op duurzaamheid

12 november 2021

De behandeling van de begroting is een hoogtepunt in het politieke jaar. De begrotingsbehandeling vindt plaats in een tijd waarin veel Zuid-Hollanders leven in onzekerheid. Mensen gaan massaal de straat op, omdat ze het zat zijn om zo lang te wachten op een huurwoning en een koopwoning niet kunnen betalen. We hebben te maken met een klimaatcrisis. Coronacijfers die alsmaar oplopen. De gasprijzen die enorm stijgen.  

In de begroting is daarom meer geld vrijgemaakt voor het versnellen van de woningbouw. Er zijn verschillende subsidieregelingen en de provincie helpt met kennis in het stimuleren van de woningbouw. En dat dat werkt blijkt wel uit het feit dat 29 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten aanspraak maken op de subsidieregeling van de provincie. Met deze begroting kan de provincie hard blijven werken aan deze grote opgave. 

Natuurlijk is de aanpak van de klimaatcrisis ook een prioriteit van de provincie. We moeten onze economie verduurzamen. Daar we werken aan door bedrijventerreinen meer duurzaam te maken en in te zetten op waterstof in het openbaar vervoer.  

Voor het bestrijden van de klimaatcrisis is energiebesparing ontzettend belangrijk. Dat is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van mensen. Want energieprijzen stijgen de pan uit, waardoor mensen in de problemen komen. Mensen die wel energie willen bespraken, maar die daar niet het geld voor hebben. Het is lastig om groen te doen als je rood staat. Daarom heeft de PvdA opgeroepen om juist deze groep mensen te ondersteunen.  

De PvdA maakt zich zorgen over de vele vacatures in de bouw- en installatiebranche. Door mensen om– en bij te scholen komen mensen aan het werk, kunnen er meer huizen worden gebouwd, werken we aan verduurzaming en kunnen de energierekeningen omlaag. Een win – win – win – win dus. We hebben de provincie opgeroepen zich meer in te zetten voor samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en vakbonden, zodat meer mensen aan de slag kunnen.  

Voor het oplossen van grote vraagstukken heb je een intensieve en langdurige inzet nodig. En juist dan is het belangrijk dat wij als provincie Zuid-Holland een stabiele partner zijn. En daarvoor is het nodig dat de financiën van de provincie op orde zijn. Maar dat was niet het geval. Structurele uitgaven vereisen structurele inkomsten en die had de provincie te weinig. Daarom vinden wij het als PvdA-fractie een noodzakelijk besluit om de wegenbelasting te verhogen. Voor een Peugeot 108 betekent dit een verhoging van ongeveer €2 per jaar en voor een zware SUV ongeveer €10 per jaar. Dit maakt het mogelijk om komende periode te blijven werken aan de grote problemen van deze tijd.