Energietoeslag eerder uitkeren

2 maart 2023

Ook in 2023 moeten gemeenten weer een energietoeslag kunnen uitkeren aan zij die dat het meeste nodig hebben. Hiervoor is een wetswijziging nodig die in januari zou ingaan. Dit wordt pas in juni. Voor veel mensen zou dit te laat kunnen zijn. Dit kan niet. En daarom stelde Statenlid Evelyn Hijink de vraag; “kunnen wij als provincie hier iets aan doen?”

Hijink; “Help gemeenten die de energietoeslag eerder willen uitkeren om energie-armoede te stoppen’

Gemeenten geven aan zorgen te hebben over het uitstel. Het betekent namelijk dat gemeenten pas na die datum kunnen beginnen met het uitkeren van de toeslag. Terwijl er nu energiearmoede is en nu de kachels aan staan vanwege het koude weer. In juni zullen veel huishoudens in de schulden zitten vanwege hun hoge vaste lasten met alle gevolgen van dien.

Gemeenten geven aan de energietoeslag nu te willen uitkeren nu de nood zo hoog is. Ze willen de mogelijkheid krijgen om de energietoeslag voor 2023 al in de eerste maanden van het jaar uit te keren, maar het Rijk ziet dat niet zitten. Volgens het rijk hebben huishoudens met lage inkomens genoeg armslag om het tot de zomer uit te zingen. We zien dat meer huishoudens dan ooit in zware financiële problemen zitten en dat de energieprijzen voorlopig nog erg hoog zullen blijven.

Daarom stelde Hijink deze vragen tijdens de Provinciale Statenvergadering:

  • Kan de provincie met spoed iets doen om de gemeenten te ondersteunen ?
  • Kunt u de oproep van de gemeenten om eerder te kunnen uitkeren ondersteunen richting het Rijk ?
  • Is er een garantstellings-regeling mogelijk zoals deze ook is ingesteld bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen waar gemeenten die aan hun zorgplicht voldeden, de uitgaven achteraf konden declareren bij het Rijk ?
  • Kunt u aandringen bij het Rijk dat er structurele oplossingen noodzakelijk zijn ? Want met eenmalige toeslagen lossen we de energie-armoede en de armoede in het algemeen niet op. Gemeenten krijgen het steeds moeilijker om aan hun zorgplicht te voldoen.
  • De verwachting is dat de energieprijzen de komende jaren hoog blijven. De VNG slaat ook alarm: ‘We kunnen niet in de crisisstand blijven: het Rijk moet naast het plakken van pleisters met structurele oplossingen komen zoals een toereikend sociaal minimum.’ Bent u dat met ons eens ?

Gedeputeerde Potjer zegt bekend te zijn met de problemen en heeft toegezegd onze punten mee te geven aan het Rijk. In de tussentijd kunnen gemeenten inmiddels wel voorschotten van €500 verlenen en dat is al een goede stap!