PvdA pleit voor OV-tariefverlaging reizigers Rotterdam en Den Haag

27 juni 2018

In navolging van de verlaging van de OV-tarieven in andere vervoersregio’s in Zuid-Holland, wil de PvdA nu ook een ov-tariefverlaging voor reizigers in Rotterdam en Den Haag. Eerder zorgden we er al voor dat de ov-tarieven werden verlaagd in gebieden rondom Leiden, Dordrecht en Hoeksche Waard. Nu is het tijd om ook de belastingbetaler in Rotterdam en Den Haag tegemoet te komen.     (Foto: Rob Dammers)

Al vanaf 2015 vraagt de PvdA om de tariefstijgingen in het openbaar vervoer te schrappen. Door een voorstel in november 2017 worden in andere regio’s als Leiden, Dordrecht en Hoeksche Waard de tarieven  teruggebracht naar het niveau van 2015. De reizigers van Den Haag en Rotterdam vallen echter onder een aparte regio, die van de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag). Daar is de provincie niet verantwoordelijk voor. De provincie kan natuurlijk wel geld geven aan de MRDH om ook in die regio de tarieven te laten verlagen. Het is nu tijd voor de inwoners van Rotterdam en Den Haag om te profiteren, zo vindt de PvdA.

Woordvoerder verkeer van de PvdA Zuid-Holland, Metin Çelik: “Wij denken dat voor inwoners van Rotterdam en Den Haag dezelfde tariefverlaging mogelijk is als voor de andere vervoersregio’s. Het is onterecht dat de belastingbetaler in Rotterdam nu meebetaalt aan een tariefverlaging in Leiden, maar zelf nog steeds dezelfde prijs betaalt.”

Voor de tariefverlaging is bij de andere regio’s al zo’n 5 miljoen euro geïnvesteerd. Omdat het bij de reizigers van Rotterdam en Den Haag om twee keer zoveel reizigers gaat, vindt de PvdA dat de investering nu ook twee keer zo hoog mag zijn en dat er 10 miljoen geïnvesteerd moet worden in een tariefverlaging voor de Rotterdamse en Haagse reizigers.

Statenlid Anne Koning: “We zijn heel blij dat de tariefsverlaging door steun van de andere partijen gelukt is, we hopen daarom dat ook deze verlaging van de OV-tarieven op steun van de andere partijen kan rekenen.”

Of de tariefverlaging er komt voor de Rotterdamse en Haagse reizigers, is nog afhankelijk van de uitkomst van de Statenvergadering op woensdag 27 juni. De PvdA zal tijdens de behandeling van de voorjaarsnota (de bijsturing van het lopende begrotingsjaar) in de Provinciale Statenvergadering pleiten voor een investering van 10 miljoen euro om de ov-tarieven te verlagen.