Wens omwonenden om nieuw onderzoek Meeslouwerplas gesteund door de Staten Z-H

28 januari 2020

‘Recreatiegebied Vlietland ligt er gehavend bij’

De Staten Zuid-Holland steunt het verzoek van omwonenden van het recreatiegebied Vlietland om het proces rondom de metingen van de waterkwaliteit van de Meeslouwerplas nader te onderzoeken. De Randstedelijke Rekenkamer zal hiervoor worden benaderd. In mijn inbreng vroeg ik om steun voor dit onderzoek. Wanneer dit onderzoek zorgen wegneemt en het vertrouwen herstelt, dan is het zeker de moeite waard. Daarnaast is het zaak om in overleg met de omwonenden het gebied weer groen te krijgen. Gedeputeerde Anne Koning geeft aan in gesprek te zijn over de herbeplanting en de soorten groen om het recreatiegebied weer zo snel mogelijk te herstellen. Anne Koning: “Het recreatiegebied is ongelofelijk belangrijk voor de vele bewoners van dit verstedelijkte gebied. Mijn inzet is dan ook om samen met de omwonenden het gebied weer te herstellen en groen te krijgen.”

‘Gerust zwemmen’                       

We wisten dat de aanleg van een groot project als de Rijnlandroute zijn beslag op de omgeving zou hebben. Samen met de bomenkap – die overigens noodzakelijk was vanwege zieke en oude bomen- ziet het recreatiegebied Vlietland er momenteel flink gehavend uit. Toen ik er een tijdje geleden was, was het schrikken, ik herkende het gebied nauwelijks terug. Gebiedsorganisaties uit de directe omgeving spraken tijdens de commissievergadering van de Staten Zuid-Holland maar weer eens hun zorgen uit. Naast de bomenkap en geluidsoverlast werden ook zorgen geuit over de waterkwaliteit van de Meeslouwerplas, ook onderdeel van het recreatiegebied Vlieland.

Uit onderzoek is gebleken dat de overschrijdingen die eerder zijn gemeten van onder meer metalen in de Meeslouwerplas van incidentele aard zijn. Recente metingen wijzen uit dat de waterkwaliteit van de plas geen gevaar voor de gezondheid vormt en er met een gerust hart gezwommen kan worden. Toch blijken er nog vragen te bestaan rondom de waterkwaliteit van de Meeslouwerplas en de procedures die zijn doorlopen. Vandaar het verzoek om aanvullend onderzoek. In een stemming was er een nipte meerderheid voor het onderzoek. “Over een aantal maanden begint het recreatieseizoen. Mensen willen met een gerust hart aan het water recreëren in een mooi groen gebied, daar gaat het de PvdA om.”