Drechtsteden: Hoe kunnen we helpen?

Door Anne Koning op 6 oktober 2022

Vanuit Den Haag strijden we om Zuid-Holland sterker en socialer te maken. Juist daarom is het belangrijk om af en toe uit de Haagse bubbel te kruipen. Dit keer zijn we op pad gegaan naar de regio Drechtsteden. Met in het bijzonder Sliedrecht, Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam. We zijn met warm onthaal ontvangen door onze lokale partijgenoten. Wat speelt er eigenlijk in de Drechtsteden?

Joop Keesmaat (bestuursvoorzitter PvdA Alblasserwaard-Zuid) neemt ons mee naar Chemours. Hij maakt zich sterk zorgen over “waar de troep uit de pijp heen gaat”.  Direct onder de rook van het chemiebedrijf zijn er plannen voor nieuwbouw. Ook daar is de zorg over bodemverontreiniging. Nieuwe bewoners krijgen het advies om geen groente uit eigen tuin te eten. Aan jou de vraag of dat normaal mag zijn?

Chemours Drechtsteden

De veerbootterminal aan de Veerdam in Papendrecht

Ben van der Plas (fractievoorzitter PvdA Sliedrecht) vertelt over de Waterbus. Een veerdienst tussen Papendrecht en Dordrecht. “Een goede verbinding is essentieel en dat vraagt om investeringen vanuit de provincie.” Net als de provincie wil de PvdA Sliedrecht openbaar vervoer van kwaliteit kunnen aanbieden voor iedereen.

Veerbootterminal Drechtsteden

Het oude watertorenterrein in Sliedrecht

Het plan is hier al een lange tijd om ongeveer 200 woningen te bouwen. Dit vindt de gemeente veel te massaal én duur. Er zou o.a. namelijk een stuk van de rivier dat moeten worden gedempt. Er werd overeengekomen om in overleg met de omwonenden een nieuw plan te ontwikkelen. Dat ging goed totdat er een conflict ontstond met Rijkswaterstaat over de demping van een stuk van de rivier. Het project ligt nu alweer enige tijd stil. Dit maakt het natuurlijk niet makkelijker. De lokale PvdA zou graag zien dat omwonenden weer écht mogen meepraten. Hier zijn wij het natuurlijk 100% mee eens.

Watertorenterrein Drechtsteden

We willen natuurlijk zo snel mogelijk veel betaalbare huizen bouwen. Maar soms is dat net niet zo makkelijk. Vooral bodemkwaliteit en bereikbaarheid maakt het soms moeilijk. Wil je een huis dat op slechte grond staat? Of hoe fijn is het als je elke dag in de file staat om je wijk uit te komen. Allemaal vragen die we onszelf moeten stellen.

Al met al hebben we een het ontzettend naar ons zin gehad. De fractie heeft weer wat om de mouwen voor op te stropen.

Links

  • https://sliedrecht.pvda.nl
  • https://hardinxveldgiessendam.pvda.nl
  • https://papendrecht.pvda.nl

Foto: Hans van der Aa / Sliedrecht24

Anne Koning

Anne Koning

‘Ik stroop graag mijn mouwen op’  Aan de kant staan is niets voor Anne Koning. Liever stroopt zij haar mouwen op. Om vorm te geven aan de samenleving van de toekomst. Als lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen en als gedeputeerde wonen, ruimtelijke ordening, recreatie en sport is zij flink bezig. Haar grootste ambitie? “Bouwen voor iedereen.”     Oog voor mensen met pech  “Ik sta voor

Meer over Anne Koning