31 augustus 2015

Betaalbaar en snel openbaar vervoer

De staat van het openbaar vervoer in Zuid-Holland zal de komende jaren geregeld onderwerp van gesprek zijn in de commissie Verkeer en Milieu. Inwoners van onze provincie recht hebben op betaalbaar, betrouwbaar, schoon en veilig openbaar vervoer. Reizigers moeten voor een betaalbare prijs snel van deur tot deur kunnen reizen. Dat is nu niet altijd het geval.

In de eerste plaats is het openbaar vervoer in ons land veel te duur. Trein- en buskaartjes zijn de afgelopen jaren alleen maar duurder geworden. Veel reizigers zijn daarmee uit het openbaar vervoer gejaagd. Ook als je de OV prijzen vergelijkt met die in landen om ons heen, zie je dat het openbaar vervoer in Nederland veel te duur is. De PvdA wil daarom financiële meevallers gebruiken om de tarieven in ieder geval niet verder te laten stijgen.

In de tweede plaats zijn de verbindingen niet altijd even logisch zijn. Soms duurt een reis meer dan een uur terwijl de afstand maar 10 kilometer is. Dat komt dan niet door het drukke verkeer, maar door de onlogische route. De reden voor deze onlogische routes lijkt te liggen in de principiële houding van bestuurders en vervoerders dat een lijn/verbinding winstgevend moet zijn. Is dat niet het geval, dan verdwijnt een lijndienst, of worden haltes vermindert of wordt de lijnverbinding winstgevend gemaakt met een onlogische route.

Behalve onze inzet voor een nachtboot (vervoer over water) in de Drechtsteden omdat veel bewoners klagen dat ze na een avondje theater of diner niet meer met de boot terug kunnen, steunen wij zo ook de terechte actie van de bewoners en politici uit Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee. Zij werden geconfronteerd met een gigantische kostenverhoging van het scholierenabonnement. http://goereeoverflakkee.pvda.nl/2015/08/24/taskforce-scholierenabonnementen-hoeksche-waard-en-goeree-overflakkee-spreekt-in-bij-ps-commissie-vm/. In de volgende commissievergadering Verkeer en Milieu wordt dit onderwerp besproken.