Bestemmingsplan Valkenhorst vastgesteld

Door Anne Koning op 4 juli 2022

Gedeputeerde Anne Koning glundert; “Wat ben ik blij! Na een lang en intensief traject rondom Valkenhorst kunnen we een belangrijk mijlpaal vieren”. De gemeenteraad van Katwijk heeft donderdag 30 juni het bestemmingsplan voor Valkenhorst vastgesteld.

“We willen al jaren een woonwijk maken van het voormalig vliegveld. Ook de provincie praat er al heel lang over mee. Toen ik startte in september 2019 was het helder; doorgaan op de bekende manier kon nog best tot meer vertraging leiden. Gelukkig merkte ik dat ik niet de enige was.” vertelt Anne verder.

In maart 2020 werden de overeenkomsten getekend om te werken aan het bestemmingsplan. “Op diverse momenten heb ik, als voorzitter van het 4BPO (vier partijen overleg) de minister en de Provinciale Staten op de hoogte gehouden van alle vraagstukken. We hebben geknokt om het bestemmingsplan vóór de gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022) vast te stellen. Dat hebben we niet gehaald, maar nu is het zover!”

En nu?

Over enkele jaren staat er op het voormalige Marinevliegkamp een geheel nieuwe woonwijk. 5.600 woningen voor jongeren en gezinnen. Voor gewone mensen met een gewone portemonnee. Energieneutraal en bereikbaar. Dichtbij een goed netwerk van wandel- en fietspaden naar naastgelegen natuur- en recreatiegebieden de Mient Kooltuin, het Valkenburgse Meer en de Groene Zone in Wassenaar. Natuurlijk bouw je een wijk niet in één klap. Dat betekent dat er ook ruimte is om te blijven zoeken naar verbeteringen. “Bij de eerst gebouwde woningen zitten in ieder geval ook betaalbare woningen.”

“Mijn waardering gaat uit naar alle partners in dit traject. Het was een proces van een lange adem, en we hebben als Zuid-Holland laten zien dat als je met elkaar in gesprek blijft en echt naar elkaars standpunten luistert, het lukt om elkaar beter te begrijpen en gedeelde belangen te vinden. Bijzondere dank aan de gemeente (wethouder Gerard Mostert) en aan Rijksvastgoed en BPD.”

#bouwmee #eenthuisvooriedereen

Foto van links naar rechts: Patrick Joosten (BPD), Gerard Mostert (Wethouder Katwijk), Anne Koning (gedeputeerde ZH), Martijn van Berkel (RvB)

Meer info:

https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/december-2021/ontwikkeling-valkenhorst-forse-stap-dichterbij/

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/05/bestuurders-tekenen-voor-woningbouw-op-valkenburg

Anne Koning

Anne Koning

‘Ik stroop graag mijn mouwen op’  Aan de kant staan is niets voor Anne Koning. Liever stroopt zij haar mouwen op. Om vorm te geven aan de samenleving van de toekomst. Als lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen en als gedeputeerde wonen, ruimtelijke ordening, recreatie en sport is zij flink bezig. Haar grootste ambitie? “Bouwen voor iedereen.”     Oog voor mensen met pech  “Ik sta voor

Meer over Anne Koning