Zonnevelden en herstel biodiversiteit kunnen samengaan

14 april 2021

Steeds meer onderzoek wijst uit dat zonnevelden – zonnepanelen in het landschap – een positieve invloed kunnen hebben op de biodiversiteit. Ik vroeg aan GS of dit ook in Zuid-Holland wordt onderzocht en of de spelregels met betrekking tot de aanleg van zonnevelden hierop kunnen worden aangepast. Veel regionale energiestrategieën (RES) zijn mede gebaseerd op een sterke uitbreiding van zonne-energie en dat kan niet allemaal op het dak.

Vrijwel niemand staat te juichen als het landschap wordt vol gelegd met zonnepanelen. De provincie Zuid-Holland probeert, mede op aandrang van de PvdA, zoveel mogelijk tegen te gaan dat goede landbouwgrond onder de zonnepanelen verdwijnt. Zonnepanelen horen op het dak. In Zuid-Holland komen ook agrarische grond met een bouwbestemming, voormalige stortplaatsen e.d., stadsranden en glastuinbouwgebieden in aanmerking voor de aanleg van zonnevelden.

Toch kent ook Zuid-Holland een aantal forse zonnevelden op Goeree-Overflakkee en in de Zuidplas. Het college antwoord dat op Goeree geen onderzoek wordt gedaan naar de biodiversiteit, maar in de Zuidplas is vorig jaar een nulmeting gedaan en daar wordt de ontwikkeling vijf jaar lang gemonitord.

GS wijst erop dat de gemeente de vergunningverlenende instantie is. Gemeentes worden wel geacht om zich aan de provinciale spelregels te houden. Als de onderzoeken naar biodiversiteit daar aanleiding toe geven is de provincie van plan de regels daarop aan te passen. GS onderkent wel dat biodiversiteit een steeds belangrijker aspect wordt bij ontwerp en aanleg van zonnevelden.

Op mijn vraag of zonnevelden strategisch kunnen worden ingezet voor natuurontwikkeling antwoordt GS afhoudend. Ik realiseer me dat ik in plaats van ‘natuurontwikkeling’ beter de term ‘biodiversiteitsherstel’ had kunnen gebruiken. Ik bedoelde namelijk of bij de vergunningverlening rekening kan worden gehouden met de kwaliteit van de bodem. GS schrijft: “het effect van een zonnepark op de biodiversiteit lijkt afhankelijk van de uitgangssituatie. Op gronden waar de biodiversiteit door het huidige gebruik laag is zal het effect anders zijn dan op gronden waar de biodiversiteit hoger is.”  Dat is precies wat ik bedoelde met strategisch inzetten van zonnevelden: alleen vergunningen verlenen voor gronden waar de biodiversiteit laag is en door inzet van zo’n veld verbeterd kan worden.

Mijn partijgenoot Leon Hombergen wees mij op nog een hoopvolle ontwikkeling: in Oss telen Patrick en Jolanda Bekkers naar volle tevredenheid zeven verschillende soorten groenten en fruit onder 282 licht-doorlatende zonnepanelen. Een prachtig voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik!

We moeten onverkort doorgaan om onze daken vol te leggen met zonnepanelen, maar als we het een beetje slim aanpakken kunnen we met zon op land meerdere vliegen in één klap slaan.

 

Zie ook: https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ruimtelijke/handreiking/ 

Groenten telen onder zonnepanelen: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3373369/groenten-telen-onder-zonnepanelen-in-oss-een-win-winsituatie