Blog Hijink: meer vaart energietransitie

15 december 2022

Er is echt iets te kiezen 15 maart

Waar plaatsen we zon en windparken op de meest logische plekken met zo min mogelijk overlast voor de omgeving? Een enorme puzzel in onze zo drukke provincie. We moeten af van vervuilende fossiele brandstoffen en over op schone energiebronnen. Voor het klimaat, tegen afhankelijkheid van Rusland, de energiearmoede en vooral voor de nieuwe generaties. Vaart maken met de energie-transitie dus. En zo belangrijk dat we elkaar aanspreken op de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord want het is ‘alle hens aan dek’.

Provinciale Staten ZH besloot in deze laatste maand van het jaar over omgevingsbeleid Meer over Provinciale Staten – Provincie Zuid-Holland en waar de zon en wind locaties komen. Na ruim drie jaar zijn ism de Regionale Energie Strategieën (RES) de ‘zoeklocaties’ voor zon en wind vastgesteld. Maar het houdt niet over: windlocaties sneuvelen en nieuwe gemeenteraden komen niet altijd met nieuwe locaties. Het Planbureau van de Leefomgeving meldt in haar recente monitor (08-12-2022) Monitor RES 2022 | PBL Planbureau voor de Leefomgeving dat het ‘alle hens aan dek’ is om de gemaakte afspraken na te komen.

Motie ‘sneller gaan’ aangenomen

Niet achteroverleunen dus want het is maar de vraag of we met dit tempo wel op koers liggen, was de boodschap van onze fractievoorzitter Rosalie Bedijn die het woord voerde. Meer tempo en ingrijpen wanneer blijkt dat de klimaatopgave stokt. Succes was er ook; Onze motie -ingediend met Groen Links- voor snellere procedures is aangenomen en dat is een mooie stap.

Veel te kiezen

In een coalitie is het een kwestie van geven en nemen. En natuurlijk hadden we meer wensen op ons lijstje maar dit is een breed college met VVD, CU/SGP, CDA en GL. En de wensen liepen uiteen. De kunst van het compromissen sluiten was erg inspannend dit keer. Zo werd over ‘zon op land’ lang gedebatteerd: waar dit toestaan? Zo wilden VVD en CU/SGP zonneweiden op alle landbouwgronden en bij windmolens verbieden. Wij niet.

De toezegging van GL Gedeputeerde Berend Potjer om het komende jaar te monitoren of we op koers liggen en of we toch niet meer zonneweiden nodig hebben is voor ons nu voldoende. Voor nu zijn zonnevelden op landbouwgronden niet toegestaan en de PvdA had dat graag anders gezien.

Zon bij windlocaties verbieden -zoals een aantal rechtse partijen voorstelt- terwijl dit juist locaties zijn waar je beide schone energiebronnen optimaal kunt inzetten en kunt sturen op netcongestie vind ik onbegrijpelijk. Energie opwekken daar waar je het verbruikt is een advies van experts en netbeheerders om zo de overbelasting op het net tegen te gaan.

Zelfvoorzienend worden is het streven, het liefst met lokale bronnen in lokaal eigendom. Zo kun je ook energiearmoede tegengaan. Wachten op nieuwe kerncentrales –die er op z’n vroegst in 2035 staan- zoals de rechtse partijen in de Staten bepleiten is voor ons een ‘no go’. Als we nu niet voluit gaan voor de Klimaatdoelen dan is het echt voorgoed te laat. De uitsteltactieken hebben ons al genoeg in de problemen gebracht. Er is dus echt heel veel te kiezen op 15 maart.”

Statenlid Evelyn Hijink