Nationale Buitenspeeldag

Door Anne Koning op 14 juni 2023

Vandaag en elk jaar een woensdag in juni is het Nationale Buitenspeeldag! De PvdA en GroenLinks zetten in op groene, veilige en gezonde buitenruimtes. Natuurlijk ook voor de jongste inwoners van Zuid-Holland! Rennen, klimmen, fietsen, varen, verstoppertje spelen of hutten bouwen? Buiten zijn en bewegen is essentieel voor je gezondheid en het brengt de buurt in contact met elkaar. Gezonde wijken betekent elkaar ontmoeten, samen spelen, samen sporten, samen leren en samen gezond!

“De provincie zet zich in voor een buitenruimte die uitnodigt tot buiten spelen en bewegen, tot recreatie en sport. De buitenspeeldag laat zien dat alle buitenruimte leuk kan zijn om te spelen, dat een straat afsluiten voor auto’s plek geeft voor straatvoetbal en bellenblaas.” – Anne Koning

Ik heb me afgelopen jaren ingezet voor meer goede beweeg ruimte in Zuid-Holland. Bijvoorbeeld door speelgoed te geven aan Duimdrop.

Gedeputeerde Anne Koning was voorheen werkzaam bij Jantje Beton en de branchevereniging Spelen en Bewegen. De drijfveer die Koning had in haar lange periode in de speelwereld, alle kinderen goede speel- en daarmee ontwikkelingsmogelijkheden, is onveranderd. “Een beweegvriendelijke omgeving voor kinderen is belangrijk omdat dit de basis legt voor een goede gezondheid en voor de motorische, sociale en mentale ontwikkeling. Bovendien voorspelt het in hoge mate het speel- en beweeggedrag op hogere leeftijd en draagt daarmee sterk bij aan de gezondheid op latere leeftijd.”

Lees ook meer over ons onderzoek naar het belang van beweegvriendelijke buitenruimte namens Zuid-Holland.

Hoe is deze dag ontstaan?
Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar de nationale Buitenspeeldag. De inzet is één grote speelplek maken van Nederland! Jantje Beton zet zich in om speelkansen te creëren voor alle kinderen; dus ook vluchtelingenkinderen in de noodopvang. Wil je meehelpen? Lees hier meer.

Kijk ook hier voor leuke tips.

 

Anne Koning

Anne Koning

‘Ik stroop graag mijn mouwen op’  Aan de kant staan is niets voor Anne Koning. Liever stroopt zij haar mouwen op. Om vorm te geven aan de samenleving van de toekomst. Als lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen en als gedeputeerde wonen, ruimtelijke ordening, recreatie en sport is zij flink bezig. Haar grootste ambitie? “Bouwen voor iedereen.”     Oog voor mensen met pech  “Ik sta voor

Meer over Anne Koning