Weten inwoners van onze provincie wel dat er momenteel zoekgebieden worden ingetekend op kaarten en zijn gemeenten voldoende uit de startblokken als het gaat om participatie? Die vraag stelde ik centraal tijdens een online meeting met partijgenoten, op een late en donkere vrijdagmiddag.
De naam zegt het al: ‘zoekgebieden’. Besluitvorming over de definitieve locaties begint hiermee. Maar nadenken of de volgorde goed is zo en wanneer het beste moment is dat je burgers actief betrekt is best een ingewikkelde. Participatie vergt nauwkeurigheid en inspanning. Het gevoel dat men met een bijeenkomst en een enquête een vinkje zet bij participatie, bekruipt mij wel eens. Aan de andere kant willen gemeenten wel, maar kampen met name de kleine gemeenten met gebrek aan geld en menskracht om de communicatie en participatie echt goed te kunnen doen.
Niets is zo ergerlijk wanneer je in een lokale krant ineens een kaart van je eigen omgeving ziet waarop van alles is bedacht, zonder dat je ook maar een idee had. Dat geeft het gevoel: ‘hoezo weet ik daar niet van’? Zover is het nog niet, maar de tijd dendert voort en gemeenten en de RES’en moeten aan de bak. Ik zag van bijvoorbeeld de RES Drechtsteden en Alblasserwaard aankondigingen langskomen voor meetings en informatie-loketten. Ook de gemeente Gouda is goed op weg, hoorde ik van RES woordvoerder José van Eijkelenburg. Er gebeurt dus gelukkig ook van alles, maar ik krijg ook genoeg zorgelijke signalen.
Met onze RES-meeting wilde ik aan onze raadsleden in de gemeenten vragen er op aan te dringen werk te maken van het informeren en betrekken van inwoners. Dat kan ook bijvoorbeeld via burger- en jongerenraden. Ook aandacht voor de lokaal eigenaarschap en de energie-armoede zal voor ons altijd een belangrijk aandachtspunt blijven. Gemeenten kunnen voor ondersteuning bij hun RES terecht, maar ook bij de provincie en bij het nationaal programma RES aankloppen. Via via begreep ik dat dat nog weinig gebeurde. Dus hierbij een wake-up call! De komende maanden worden de concept RES’en vastgesteld en 1 juli ingeleverd, waarna het PlanBureau voor Leefomgeving (PLB) ze door gaat rekenen.
Ook namen twee statenleden van onze buurprovincie Noord-Holland deel vrijdagmiddag; een aangename verrassing. Statenlid Annette de Vries: “In Noord-Holland zijn in de beide RES’én jongeren actief en zijn die zeer betrokken, dat loopt echt heel goed.” Goede tip, vind ik, want soms merk ik in de discussies dat we uit het oog verliezen hoe groot de noodzaak is dat we het klimaatakkoord uitvoeren en niet langer van alles uitstellen. Jongeren zijn zich net even meer bewust van de urgentie, voor hen staat er ook nog meer op het spel. Daarom vind ik het belangrijk dat zij ook een stem krijgen in de RES.