Mijn naam is Mariska Heijs en ik woon op Scheveningen. Al een tijd ben ik gefascineerd door water. Bij Instituut Clingendael werkte ik aan waterdiplomatie en een rechtvaardige verdeling van water. Sindsdien golft het spreekwoordelijke steentje in het water maar door, de fascinatie blijft groeien, van lokaal tot internationaal.
Bij de opleiding Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam geef ik les in water governance. Maar ik wil méér doen: mijn kennis inzetten en zorgen voor een klimaatbestendig waterschap, zoals voldoende beschikbaar water voor iedereen en bescherming tegen overstromingen en droogte, want dat zijn immers belangrijke vragen van deze tijd.
Drinkbaar water uit de kraan, voldoende water in de sloot en meebewegen met het water in de rivieren en op zee. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet! Over water kun je ruzie maken, je kunt er ziek van worden, maar het kan er ook gewoon niet zijn. Door met mensen uit andere landen te spreken en zelf te reizen, heb ik ervaren dat onze relatie met water niet vanzelfsprekend is voor de rest van de wereld. Het is echt bijzonder om na een reis door Afrika gewoon de kraan open te kunnen zetten en het water zonder zorgen op te drinken.
In het Hoogheemraadschap Delfland wil ik mij inzetten voor het betrekken van alle groepen uit de samenleving bij maatregelen tegen klimaatverandering. Maatregelen om bewuster met water om te gaan en samen te zorgen voor betaalbaar water dat schoon is, met oog voor de biodiversiteit. Als sociaaldemocraat vind ik het belangrijk er voor de medemens te zijn en daar daadwerkelijk acties aan te verbinden. Solidariteit begint met elkaar zien en samen betekenis willen geven.
Het drijft mij om bezig te zijn met de toekomst van onze leefomgeving, daar kritische en doeltreffende maatregelen voor te bedenken en ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving daarin meekomt: hoe bereiken we klimaatinclusiviteit? Dat is geen gemakkelijke opgave.
Ik heb twee kleine kinderen en de afgelopen droge zomer hebben we samen het opwarmwater van de douche regelmatig gebruikt om de plantjes in de tuin van water te voorzien. Bewust watergebruik begint immers bij jezelf. Jong geleerd, oud gedaan!
Een stem op mij, is een stem op een toekomstbestendige waterhuishouding in Delfland.