Lid algemeen bestuur Waterschap Hollandse Delta

Hennie Wiersma-den Dulk

Hennie Wiersma-den Dulk

Over Hennie Wiersma-den Dulk

Ik stem 20 maart PvdA, omdat, iedereen gelijke kansen moet hebben. Kansen om jezelf te kunnen ontwikkelen, zeker te zijn van goed onderwijs, zeker te zijn van een inkomen en zeker te zijn van een toekomst. Een toekomst die bedreigd wordt door vervuiling van ons water en veranderingen in het klimaat. De PvdA gaat de confrontatie met vervuilers niet uit de weg. De vervuiler betaalt. Geld dat in Nederland wordt verdiend moet bijdragen aan een duurzame samenleving en niet moet belanden in de zakken van enkele slimme ondernemingen. Die vervolgens de mooiste plekken aan onze oevers opkopen. Daardoor steeds minder natuurgebieden toegankelijk worden voor de gewone burger. Daarom stem ik PvdA, jij ook?

Als geboren Scheveningse, liggen mijn roots echt in de Provincie Zuid-Holland. Opgegroeid als oudste in een gezin met vijf kinderen ben ik jong met een Mulodiploma in mijn zak aan het werk gegaan. Extra verdiensten waren in het huishouden van harte welkom en doorleren zat er niet in. Ik was nog geen 16 jaar, Che Guevara hing boven mijn bed en van mijn eerst verdiende loon kocht ik zelf een winterjas. Ik trouwde op jonge leeftijd en kreeg snel twee prachtige dochters. Bewonersacties opzetten in de buurt voor een veilige en groene straat leidde tot een tweede kans: door een toelatingsexamen kwam ik op de HBO sociale academie terecht, waar ik door een combinatie van werkend leren mijn diploma opbouwwerk haalde. Ik nam initiatief voor een werkgroep voor een crèche, want die was er in die tijd nog niet: mijn jongste dochter zat tijdens de colleges onder de tafel met een doos Lego. De kinderen gingen overal mee naar toe: een echtgenoot die aan het werk was in de haven en op zee, met wisselende diensten en maanden in het buitenland.

Werken en leren
Door het werkend leren kreeg ik ook gelijk een baan in het welzijnswerk als opbouwwerker en nooit meer zonder werk geweest: ik houd van werken en leren. Vele aanvullende studies gevolgd op gebied volkshuisvesting, natuur, milieu, verkeer, zorg en welzijn. Tot het weer begon te kriebelen en met mijn inmiddels tienerdochters aan een universitaire studie begon. Na vier jaar mezelf socioloog kon noemen. Het viel op zijn plaats. Juist doordat je met je voeten in de modder staat, meehelpt aan het realiseren van vele projecten, samen met bewoners. Nog steeds ben ik opbouwwerker en de laatste jaren in Hellevoetsluis letterlijk een steuntje in de rug geef. Vrijwilligers initiatieven help realiseren, zoals o.a. sporten voor mensen met een handicap, voedselbank en ontmoeting. Doe ik zelf vrijwilligerswerk? Natuurlijk! In het mooie Zuid-Holland ben ik natuurgids. Deze ervaringen en contacten maken, dat ik kansen zie, waarin de politiek een belangrijke rol speelt om het te realiseren.

Waarom de PvdA?
De keuze voor de PvdA volgt niet alleen door mijn favoriete rode jasje. Die affiniteit heb ik gekregen door de richting die Samsom was ingeslagen: zijn kennis over het milieu en oprechte betrokkenheid raakte mij. Toen het bestuur in Hellevoetsluis vroeg om mij als kandidaat-raadslid aan te melden heb ik ja gezegd. De “verheffing”, waar de PvdA voor staat voel ik als een verantwoordelijkheid. Ik vind het echt zonde wanneer mensen geen gebruik maken van hun capaciteiten en blijven hangen in een laag zelfbeeld. Kansen daardoor voorbij laten gaan. Door mijn werk heb ik de afgelopen jaren veel mensen aangespoord om ook door te gaan leren en verder te gaan. En hoewel ik misschien zelf al een soort van pensionado zou kunnen zijn (ha ha) voelt dat niet zo.

Als ik een dagje met iemand zou kunnen ruilen, zou ik als basgitarist in een bandje willen. Ik weet, dat wat ik te zeggen heb, gehoord moet worden. En dat ik dat niet voor mezelf doe, maar voor de hele generatie, die nu opgroeit en door moet in onze wereld. Kom maar op, al kost het ‘bloed, zweet en tranen’, mijn guilty pleasure van Andre Hazes.

Hennie Wiersma