Vrijdag 14 februari kwamen we bij elkaar voor de Afghaanse vluchtelingen in Zuid-Holland. Hoe is het nu met de positie van vrouwen in deze groep? Morvarid (ook wel; Mora) Hamidy (stagiaire voor de provinciale Statenfractie Zuid-Holland) organiseerde de bijeenkomst vanwege haar persoonlijke ervaring als Afghaanse vrouwelijke vluchteling. Zes jaar geleden is zij naar Nederland gevlucht voor terreur en geweld. Sindsdien zet ze zich in voor vrouwen- en vluchtelingenrechten in Nederland.
Morvarid Hamidy; “Ik weet hoe erg het kan zijn voor vrouwen. Ik ben blij dat ik hier in Nederland kan studeren en mijn eigen pad kan kiezen. Met veel plezier heb ik mij afgelopen half jaar ingezet voor de PvdA in de provincie Zuid-Holland. Ik ben hen ontzettend dankbaar voor deze kans!”
We waren vereerd met de aanwezigheid van diverse sprekers, zoals Sophie Heesen (Kandidaat Raadslid #2 Gouda), Anne Koning (gedeputeerde Zuid-Holland), Kamela Hamidy (vereniging Stem van Afghaanse Vrouwen; SAV), Paulien van der Hoeven (PvdA Statenlid Zuid-Holland), Shermin Amiri (adviesraadslid COA) en Hawar Mouhiddine (fractievertegenwoordiger PvdA Zuid-Holland).
De centrale vraag van de bijeenkomst was: Hoe brengen we de provincie, gemeenten en vluchtelingenorganisaties bij elkaar om samen te werken aan een humane opvang en huisvesting van Afghaanse vrouwen?
Er ontstond een mooi en informeel dialoog vanuit diverse invalshoeken. ‘Taal en cultuur’. Die zijn volgens de aanwezigen de grootste uitdagingen in de omgang met Afghaanse vluchtelingen. Hoe kan er bijvoorbeeld van iemand worden verwacht dat ze zich wegwijs maken in het doolhof van Nederlandse wetten en regels, als ze moeilijk Nederlands praten en hier niet genoeg hulp bij krijgen? Er moet meer hulp op maat beschikbaar gemaakt worden. Dat was de consensus. Alleen dan kunnen Afghaanse vluchtelingen een goede start maken in de inburgering en de kans krijgen om te werken aan hun nieuw toekomst in Nederland.
Hawar Mouhiddine: “Cultuur is ontzettend belangrijk. Zo zie ik nog vaak dat de man het woord neemt voor zijn vrouw. Gelukkig zie ik dat Afghaanse vrouwen steeds vaker zelf iets willen, zoals beter Nederlands leren of studeren.”
Sophie Heesen: “Het was een bijzonder dialoog. Als raadslid vind ik het belangrijk dat er aandacht wordt gevraagd voor taal wanneer nieuwe Nederlanders zich in een gemeente gaan vestigen. Ook voor vrouwen is de taal erg belangrijk. Daarom is het belangrijk dat er goede toegang is tot taal.”
Gelukkig zijn er Afghaanse vrouwen in Nederland die, hoewel kort hier, al een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Zo maken Afghaanse vrouwen, zoals Kamela Hamidy, zich sterk voor vrouwenemancipatie in Nederland én Afghanistan.
Vanuit de provincie zullen we ons blijven inzetten om vluchtelingen van elke komaf een goede kans te geven om hier een nieuw leven op te bouwen. De beschikbaarheid van geschikte huisvestiging is hierin voor velen in Zuid-Holland van belang om tot ontwikkeling te kunnen komen.