Structurele veerdienst Rozenburg en Maassluis essentieel

Door Lars Klappe op 9 juni 2023

Recent kwam in het nieuws dat de veerdienst tussen Rozenburg en Maassluis per direct stopt met varen vanwege het faillissement van exploitant AquaSwets B.V. De PvdA vindt deze veerdienst tussen Rozenburg en Maassluis essentieel voor de bereikbaarheid.

Wat is er precies aan de hand
De veerdienst verkeerde helaas al langere tijd in zwaar weer. In 2021 is besloten om de Staeldiep, de bestaande veerboot, te renoveren. In de tussentijd zou gebruik worden gemaakt van een tweede veerboot. Maar ook die werd eind 2022 uit de vaart gehaald vanwege technische problemen. Sindsdien was alleen een tijdelijke voet- en fietspont in de vaart. Tot het recente faillissement.

Onzekerheid bewoners Rozenburg en Maassluis
De afgelopen maanden heeft de provincie Zuid-Holland intensieve gesprekken gevoerd met AquaSwets om tot een structurele oplossing te komen. Tegelijkertijd hebben deze gesprekken niet kunnen voorkomen dat de inwoners van Rozenburg en Maassluis inmiddels al maanden in onzekerheid verkeren over de toekomst van de veerdienst.

“Wat de PvdA betreft is glashelder dat een veerdienst tussen Rozenburg en Maassluis essentieel is voor de inwoners van beide gemeenten.” – Lars Klappe

Veel inwoners zijn voor werk, school en voorzieningen afhankelijk van de verbinding. Gelet op de aanstaande opening van de Blankenburgverbinding gaat onze voorkeur voor de lange termijn daarbij uit naar een structurele en frequent varende voet- en fietsveer.  

Duurzame oplossing
Er moet zo snel mogelijk een veer gaan varen en gewerkt worden aan een oplossing voor de langere termijn. Op dit moment wordt aan een noodvoorziening gewerkt. Ook wordt een Europese aanbesteding opgestart voor de nieuwe exploitant van de veerverbinding. We zijn blij dat toegewerkt wordt naar een duurzame oplossing, maar zien liever dat de veerpont door de provincie in eigen beheer wordt genomen. Veel van de huidige problemen hadden immers voorkomen kunnen worden als we deze publieke voorziening niet aan de markt hadden overgelaten. Daarbij geldt ook dat het nu eenmaal niet mogelijk is om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

Naast de inwoners, zijn ook de medewerkers van AquaSwets de dupe van het faillissement. De PvdA Zuid-Holland maakt zich er hard voor dat zij zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen bij Damen Shipyards – die de tijdelijke noodvoorziening voor haar rekening zal nemen – of andere vervoerders van personenvervoer over water in onze provincie.

Communicatie en informatievoorziening richting de inwoners
De komende maanden zal nog veel wijzingen in de manier waarop het vervoer tussen Rozenburg en Maassluis is ingericht. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat we als provincie blijven inzetten op goede communicatie en informatievoorziening richting de inwoners.

Op de website van de provincie is een pagina met het laatste nieuws.

Lars Klappe

Lars Klappe

Lars Klappe is adviseur publieke sector bij KPMG. Naast zijn studie Staats- en Bestuursrecht en International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zat Lars ook in het bestuur van de PvdA Zuid-Holland. Bovendien is hij actief geweest als wijkraadslid op Rotterdam-Zuid. Begin juli is Lars beëdigd als Statenlid. Een statenlid met een missie om het

Meer over Lars Klappe