PvdA stelt vragen verkeersveiligheid N209

Door Lars Klappe op 7 september 2023

Vorige week stond verkeersveiligheid op de agenda van de commissie Bereikbaarheid & Energie. De PvdA heeft daarbij de veiligheid op de N209 opnieuw onder de aandacht gebracht.

Deze provinciale weg in Zuid-Holland loopt dwars door Lansingerland, van Hazerswoude-Rijndijk via Benthuizen en Bleiswijk naar de aansluiting op de A13. De weg doorkruist de kernen van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek en is al langere tijd een doorn in het oog voor veel inwoners.

Top 3 gevaarlijkste van Nederland
Er vinden regelmatig ernstige verkeersongevallen plaats op de N209. De N209 behoort zelfs tot de top 3 gevaarlijkste N-wegen van Nederland. Deze bevindingen zijn gebaseerd op cijfers van BRON (Bestand geregistreerde Ongevallen in Nederland). Lees hier meer.

Wat speelt er precies?
Ondanks de vele verkeersongelukken op deze weg is het tot op heden niet op de prioriteitenlijst terecht gekomen. Bovendien is er sprake van algemene overlast zoals geluidsoverlast en luchtvervuiling. De PvdA wil dat scholieren veiliger naar school kunnen fietsen en dat er stappen worden ondernomen om de overlast en ongelukken te voorkomen.

Opnieuw in gesprek
Op initiatief van de PvdA is er in 2019 al een onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen, maar sindsdien gebeurt er te weinig. We zijn blij met de toezegging van Gedeputeerde Zevenbergen om opnieuw in gesprek te gaan met de gemeente over verbetering van N209.

“Ieder ongeluk is er één te veel. Jammer genoeg hebben de inwoners de afgelopen jaren nauwelijks verbeteringen gezien. Provincie en gemeente moeten hier de handen ineenslaan. Ik ben blij dat de veiligheid van de N209 hoog op de bestuurlijke agenda blijft staan.” – PvdA-Statenlid Lars Klappe

Lars Klappe

Lars Klappe

Lars Klappe is adviseur publieke sector bij KPMG. Naast zijn studie Staats- en Bestuursrecht en International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zat Lars ook in het bestuur van de PvdA Zuid-Holland. Bovendien is hij actief geweest als wijkraadslid op Rotterdam-Zuid. Begin juli is Lars beëdigd als Statenlid. Een statenlid met een missie om het

Meer over Lars Klappe