Provinciale Staten roept Chemours op tot hoorzitting na schokkende onthullingen van PFAS-vervuiling

Door Adem Mustafa op 22 juni 2023

De problemen rond Chemours spelen al een ruime tijd. Na de recente uitzending van Zembla ‘De PFAS-Doofpot’, blijkt dat Chemours al dertig jaar op de hoogte was van de ernstige PFAS-vervuilingen in het grondwater van Dordrecht en de omliggende omgeving.

Informatie niet openbaar
Bovendien wisten zij al dertig jaar wat deze stoffen zouden doen met de volksgezondheid. Toch kozen ze ervoor om deze informatie niet openbaar te maken. Met grote gevolgen voor de inwoners. Zij hebben jarenlang giftig water gedronken en giftige groente uit eigen tuin gegeten.

Vragen om verantwoording
Ondanks deze onthullingen blijft het vanuit Chemours stil. Daarom wil een meerderheid van de Provinciale Staten dat de directeur van Chemours zich komt verantwoorden tijdens een hoorzitting in het Provinciehuis van Zuid-Holland.

De maat is vol
PvdA Statenlid Adem Mustafa Negash is geschokt over deze nieuwe onthullingen: “Keer op keer blijkt Chemours informatie achter te houden. Nu blijkt zelfs dat ze bewust en weloverwogen medewerkers en omwonenden jarenlang hebben blootgesteld aan giftige stoffen. DuPont heeft altijd geweten van de vervuiling, maar heeft dit jarenlang doelbewust in de doofpot gestopt. Voor ons is de maat vol. Chemours moet publiekelijk verantwoording afleggen.”

De inwoners van Dordrecht en de provincie hebben recht op tekst en uitleg van deze praktijken vanuit Chemours.

GroenLinks Statenlid Marieke Spekreijse voegt toe: “Het is schandalig dat Chemours zich nog niet heeft verantwoord voor deze zaken. Hoewel Chemours niet verplicht is om hieraan gehoor te geven, hopen wij dat ze bereid zijn verantwoording af te leggen, niet alleen aan ons als Provinciale Staten, maar vooral aan de samenleving, en bovenal aan de omwonenden en werknemers van Chemours.”

De datum van de hoorzitting is nog niet bekend. Het voorstel is om begin september Chemours, omwonenden en maatschappelijke organisaties uit te nodigen voor deze belangrijke bijeenkomst.

Adem Mustafa

Adem Mustafa

‘Verandering zal niet komen als we wachten op een ander persoon of een andere tijd. Wij zijn degenen op wie we hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken.’ – Barack Obama Mijn naam is Adem Mustafa Negash. Ik ben 28 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Zwijndrecht. In het

Meer over Adem Mustafa