Nederland waterland, waarom lopen we achter met schoon water?

Door Nelleke Boerkoel op 16 december 2024

GroenLinks-PvdA roept samen met D66, SP, CU en PvdD Gedeputeerde Staten (GS) op om snel actie te ondernemen om de waterkwaliteit in Zuid-Holland te verbeteren.

Een heel groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Daarom wordt Nederland ook wel Waterland genoemd. Het is dus opmerkelijk dat we als land achter blijven liggen met het verbeteren van de waterkwaliteit.

Nederland loopt achter

In 1998 werd afgesproken dat alle Europese wateren in 2013 schoon moesten zijn. Nederland kreeg nog veertien jaar extra. Nu de deadline in 2027 dichtbij komt, blijven we weer achter. Dat is onacceptabel voor onze fractie.

Mogelijke vergunningenstop 

Hoewel de provincie beschikt over manieren om vervuiling tegen te gaan en de natuur te herstellen worden deze nog te weinig ingezet. Zonder snelle actie dreigt Zuid-Holland de Kaderrichtlijn Water-doelen (KRW) opnieuw niet te halen. Met een mogelijke vergunningenstop als gevolg. Dat zou grote gevolgen hebben voor bouwprojecten en economische ontwikkeling.

Provincie en water

De provincie speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en aansturen van het gebruik van deze manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels om grondgebruik te veranderen en de juiste keuzes maken bij projectbesluiten. Een effectieve inzet kan helpen om de KRW-doelen te bereiken en bij te dragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving.

“Onze inwoners hebben recht op schoon water. Niet alleen omdat het moreel juist is, maar ook omdat het juridisch verplicht is. “-Adem Mustafa Negash, Statenlid voor GroenLinks-PvdA en initiatiefnemer van de vragen.

Duurzame landbouw en natuurherstel in kwetsbare gebieden

De gezamenlijke fracties benadrukken dat de provincie Zuid-Holland nu al maatregelen kan nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Niet alleen om vervuiling tegen te gaan en kwetsbare natuurgebieden beschermen, maar ook om de gevreesde vergunningenstop te voorkomen.

“De provincie heeft een verantwoordelijkheid naar haar inwoners en natuur. Er zijn genoeg manieren om actie te ondernemen maar die worden nog te weinig gebruikt. Wij vragen GS om daadkracht te tonen en samen met gemeenten, waterschappen en andere partners werk te maken van schoon en gezond water.”- Adem Mustafa Negash

Doel van de vragen

Wij willen weten welke concrete stappen de provincie gaat zetten om decentrale overheden te ondersteunen bij het benutten van de beschikbare mogelijkheden. Ook vragen we hoe GS de juridische en financiële belemmeringen gaat aanpakken. En hoe de maatregelen kunnen bijdragen aan duurzame landbouw en natuurherstel in kwetsbare gebieden.

Nelleke Boerkoel

Nelleke Boerkoel

Nelleke Boerkoel is een ervaren communicatiespecialist en freelance illustrator. Nelleke is een regelrechte storyteller met een specialisatie op het gebied van beeld en tekst. Storyteller Na haar afstuderen heeft Nelleke haar ontwerppraktijk geleid met de nadruk op illustratie. En haar professionele carrière opgebouwd in andere velden met een focus op communicatie, visualisatie en marketing. Variërend

Meer over Nelleke Boerkoel