Maidenspeech Lars Klappe

Door Lars Klappe op 2 oktober 2023

Woensdag 20 september had Statenlid Lars Klappe zijn maidenspeech tijdens de Provinciale Staten vergadering. Een maidenspeech is de eerste inbreng die je doet als Statenlid.

Tijdens deze vergadering werd onder andere het Burgerakkoord besproken. Het Burgerakkoord is het resultaat van de diverse burgerberaden die de provincie Zuid-Holland heeft georganiseerd. Lars Klappe spreekt in zijn maidenspeech over het belang van het burgerberaad. Lees zijn hele Maidespeech hier terug!

Maidenspeech Lars Klappe
Dank voorzitter, Eervol om hier vandaag tijdens mijn eerste Statenvergadering mijn maidenspeech te mogen houden. Extra bijzonder bovendien, om voor het laatst het woord te voeren namens alleen de PvdA-fractie in Zuid-Holland. Samen met GroenLinks maken we straks een vuist tegen de versplintering. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder. En het scheelt ook nog eens wat spreektijd. Wij blij. Jullie blij. Iedereen blij.

Persoonlijke achtergrond
Het is goed gebruik om in een maidenspeech in te gaan op je persoonlijke achtergrond en drijfveren. We hebben daar vandaag ook een aantal mooie voorbeelden van gehoord. Voorbeelden die ook raken.

Als ik dan naar mijzelf kijk, dan gaat ‘ie knellen. Consultant. Met een stabiele jeugd in een dorp op de Veluwe. 10 jaar samen met mijn vriendin. Met nu als kérs op de taart een tweedehands Labradoodle die Cooper heet. Dat wordt geen bijzonder verhaal. Ik heb met mijn 28 jaar tot nu toe een bevoorrecht leven gehad net zoals het ook een voorrecht is om hier te mogen staan.

Vertrouwen in de politiek
Voorzitter, ik woon zelf in Bloemhof op Rotterdam Zuid. Een wijk waar de armoede groot is en het vertrouwen in de politiek – in ons dus – laag. Bij de afgelopen verkiezingen ging slechts 20% van de inwoners stemmen. Iedere dag opnieuw, wanneer ik naar huis ga en de auto of metro uitstap, stap ik ook uit mijn bubbel. Dagelijks zie en ervaar ik waarom dat vertrouwen verdampt is.

In mijn motivatiebrief om mij kandidaat te stellen schreef ik nog niet zo lang geleden:

“Als lid van de Provinciale Staten maak ik mij graag hard om de toenemende tweedeling in de samenleving te verkleinen. We kunnen het vertrouwen immers alleen terugwinnen, wanneer we laten zien dat de overheid weer betrouwbaar is. Niet technocratisch en afstandelijk, maar juist samen met Zuid-Hollanders bouwen aan vitale dorpen en veerkrachtige steden.”

Provinciaal Burgerakkoord
Voorliggend voorstel geeft daar naar de mening van mijn fractie uiting aan. Niet afstandelijk, maar samen met de inwoners bouwen aan wat wij belangrijk vinden. Met voorliggend initiatiefvoorstel wordt een eerste echte stap gezet in de uitvoering van de adviezen uit het Provinciaal Burgerakkoord. Door Gedeputeerde Staten te vragen aan te geven hoe de voorstellen verwerkt kunnen worden in beleid (of gemotiveerd aan te geven wanneer dat niet mogelijk is) brengen we de voorstellen in ons eigen democratische besluitvormingsproces.

Voorzitter, we verwachten niet dat alle 113 voorstellen volledig uitgevoerd zullen worden. Over een aantal voorstellen gaan we helaas helemaal niet als provincie (los van lobby) en ook zijn er meer plannen dan er beschikbaar budget is. Ook hebben we er begrip voor dat de ambtelijke capaciteit beperkt is en er geprioriteerd zal moeten worden.

Belangrijk voor de PvdA is dat wij als Provinciale Staten de regie behouden. Wij zijn kadersteller en hebben uiteindelijk de integrale afwegingen met elkaar te maken. Ik stel mij dan ook zo voor dat we in commissieverband met Gedeputeerde Staten nog nader zullen verkennen welke voorstellen prioriteit hebben om in detail uit te werken.

Voorstellen in het Burgerakkoord
Vandaag gaat het vooral over de procedure en niet zozeer over de inhoud van alle voorstellen. Tegelijkertijd worden we als fractie heel blij van de – soms verregaande – voorstellen in het Burgerakkoord. Hier maken we graag meer werk van. Ik denk onder meer aan:

Het keren van de trend van verdwijnend openbaar vervoer. Omdat ook kleine kernen bereikbaar moeten zijn.
Het pakken van de regie als provincie in de woningbouw. Omdat mensen een betaalbaar dak boven hun hoofd nodig hebben.
Het streven naar energie-onafhankelijkheid door eigen opwekking. Omdat we simpelweg geen tijd meer te verliezen hebben.

Wat ik zo mooi vind, is dat we met deze vorm van democratische inspraak als provincie buiten de gebaande paden durven te gaan. En natuurlijk is dat spannend. Want, hoe verhoudt dit Burgerakkoord zich tot het coalitieakkoord? En hoe tot de programma’s waar wij als volksvertegenwoordigers op verkozen zijn door onze inwoners?

De betrouwbare overheid
Voorzitter, we hebben ons als Provinciale Staten op voorhand verbonden aan de uitkomsten van het Burgerberaad. De komende tijd zal moeten uitwijzen of we inderdaad de betrouwbare overheid kunnen zijn waar zóveel inwoners naar snakken. Dat is onze opdracht. En het zal nog best even zoeken zijn hoe we de voorstellen op een goede manier verankeren in ons beleid. Maar ik geloof dat als je doet wat je altijd al deed, je zal krijgen wat je altijd al kreeg. En we willen het nou juist zo graag anders doen.

Ik wil het nou juist zo graag anders doen.

Dank voor uw aandacht.

Lars Klappe

Lars Klappe

Lars Klappe is adviseur publieke sector bij KPMG. Naast zijn studie Staats- en Bestuursrecht en International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zat Lars ook in het bestuur van de PvdA Zuid-Holland. Bovendien is hij actief geweest als wijkraadslid op Rotterdam-Zuid. Begin juli is Lars beëdigd als Statenlid. Een statenlid met een missie om het

Meer over Lars Klappe