Adem Mustafa Negash is senior bestuursadviseur op het ministerie van Financiën. Adem is een Statenlid met een verhaal dat gekenmerkt wordt door kantelpunten. Een verhaal wat hem unieke perspectieven geeft als politicus die zich wil inzetten voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving.
Verhaal met kantelpunten
Als vijfjarige moesten mijn moeder, mijn broers en ik vluchten uit Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, vanwege de onveiligheid. We hebben in verschillende AZC’s in Nederland gewoond, tot we op mijn achtste te horen kregen dat Nederland ons thuisland zou worden. We kregen een definitieve verblijfsvergunning en vestigden ons in Zwijndrecht, waar ik ben opgegroeid.
De ontdekking van politiek
Op een bepalend moment zag ik op televisie een debat tussen politici over de multiculturele samenleving. Hoewel ik het niet volledig kon begrijpen, raakte het me diep. Het was een gevecht tussen argumenten en ik besefte dat politieke besluitvorming een verschil kan maken in het leven van mensen. Dit moment inspireerde me om het nieuws te volgen en mijn interesse in de politiek te ontwikkelen. Op veertienjarige leeftijd zag ik Diederik Samsom op televisie. Zijn bevlogenheid en zijn visie op het bieden van kansen aan iedereen, het verminderen van ongelijkheid en het investeren in kennis raakten me diep. Ik wist toen dat ik de politiek in wilde.
Inzet voor de PvdA
Ik werd lid van de PvdA en zette me met passie in voor verschillende politieke activiteiten, zoals de Jonge Socialisten Rijnmond. En mijn werk als fractiemedewerker voor de PvdA Zuid-Holland. Momenteel vervul ik de rol van Statenlid in Zuid-Holland, waar ik me inzet voor een progressieve agenda die gericht is op de energietransitie, een leefbare woonomgeving en een inclusieve samenleving.
Stemmen van verschillende groepen
Als Statenlid ben ik vastbesloten om de stem van jongeren en gekleurde Nederlanders te laten horen, maar ik wil er ook zijn voor de autochtone Nederlanders. Ik geloof in inclusiviteit en gelijkwaardigheid voor iedereen. Mijn persoonlijke levensloop, gekenmerkt door kantelpunten en ervaringen, heeft mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben – iemand die zich wil inzetten voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving.
Opkomen voor sociale en economische ongelijkheid
Ik wil opkomen voor degenen die zich geen betaalbare woning kunnen veroorloven en die geconfronteerd worden met sociale en economische ongelijkheid. Samen kunnen we bouwen aan een veerkrachtige samenleving waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te benutten.
Met mijn verhaal van kantelpunten wil ik een positieve verandering teweegbrengen. Ik geloof dat we, ongeacht onze achtergrond, samen kunnen werken aan een betere toekomst voor Zuid-Holland. Laten we streven naar een land waar gelijkwaardigheid, inclusiviteit en rechtvaardigheid centraal staan.