Chemours: het is tijd voor actie

Door Adem Mustafa op 8 september 2023

Op vrijdag 1 september vond de langverwachte hoorzitting over Chemours plaats, georganiseerd door de Provinciale Staten op verzoek van meerdere partijen, waaronder GroenLinks en de PvdA. Omwonenden, wethouders en deskundigen kwamen aan het woord.

Het vervolg was op 6 september in het Provinciehuis. Gedurende de twee dagen die deze intensieve sessie besloeg, werden emoties, frustraties en hoopvolle verwachtingen luid en duidelijk geuit. Het werd overduidelijk dat we allemaal diep bezorgd zijn over de situatie rondom Chemours en de ernstige impact ervan op de gezondheid van onze inwoners.

Wantrouwen richting de overheid
Tijdens deze hoorzitting werd een verontrustend beeld geschetst van wantrouwen richting de overheid en het ontbreken van verantwoordelijkheidsbesef bij Chemours. De bewoners zijn het zat en eisen nu ingrijpende maatregelen.

Chemours toont geen verantwoordelijkheid
Na talloze indrukwekkende getuigenissen van mensen die letterlijk boven op een gifbelt wonen, liet Chemours wederom verstek gaan. Ook tijdens deze hoorzitting verschuilde Chemours zich achter juridische taal en toonde geen enkele empathie.

Rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid
Op woensdag 6 september vond ook de bespreking plaats van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Waarin de industrie in bewoonde omgevingen wordt behandeld. Dit rapport bevat belangrijke aanbevelingen voor zowel de industrie als de overheid.

Als GroenLinks-PvdA zetten wij ons in voor een betere leefomgeving. Chemours heeft inmiddels meerdere dwangsommen opgelegd gekregen, maar er lijkt nog steeds weinig te veranderen. Onze bewoners blijven kampen met vervuild drinkwater en kunnen niet langer veilig uit hun eigen moestuin eten.

Bestaande wetten niet altijd streng genoeg
“We maken ons ernstige zorgen over de recente bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij stellen dat onze gezondheid in deze buurt onvoldoende wordt beschermd onder de huidige regels en dat de bestaande wetten niet altijd streng genoeg zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Dit wordt ook bevestigd door mensen die bij de hoorzitting aanwezig waren en die zeggen dat de overheid niet naar hen luistert of adequaat ondersteunt. Het is hoog tijd dat we actie ondernemen en ervoor zorgen dat er geen enkele schadelijke stof meer uit de Chemours de lucht in gaat!” – Adem Mustafa Negash, woordvoerder PvdA

Wij roepen op tot concrete veranderingen en blijven strijden voor de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap. Het is de hoogste tijd voor actie!

Belang van voortdurende monitoring
Marieke Spekreijse, de woordvoerder van GroenLinks, benadrukt het belang van voortdurende monitoring: “Het is de hoogste tijd voor continu toezicht. We moeten er absoluut voor zorgen dat Chemours niet langer chemicaliën in onze omgeving kan lozen. Het probleem is al groot genoeg en elke dag lijkt het alleen maar erger te worden. Recentelijk heeft Chemours zelfs nieuwe onvergunde chemicaliën geloosd. De opgelegde dwangsommen lijken geen enkele indruk te maken.

Het is hoog tijd voor krachtigere maatregelen. We moeten druk uitoefenen vanuit de provincie om Chemours te verplichten schone producten te produceren en bovenal te stoppen met vervuilen. Daarnaast moeten we eisen dat ze de vervuiling op hun kosten opruimen.”

In de recente commissievergadering heeft de gedeputeerde beloofd zich in te zetten voor een duidelijk aanspreekpunt voor iedereen met vragen en zorgen over Chemours.

Vervolgstappen
Op de aankomende provinciale vergadering van 20 september staat Chemours opnieuw op de agenda. Tijdens deze vergadering zullen er breed gedragen moties worden ingediend om actie te eisen. GroenLinks-PvdA zullen zich sterk maken voor de implementatie van continu toezicht, waardoor Chemours niet langer ongecontroleerd chemicaliën kan lozen zonder dat de provincie op de hoogte is.

Adem Mustafa

Adem Mustafa

‘Verandering zal niet komen als we wachten op een ander persoon of een andere tijd. Wij zijn degenen op wie we hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken.’ – Barack Obama Mijn naam is Adem Mustafa Negash. Ik ben 28 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Zwijndrecht. In het

Meer over Adem Mustafa