GroenLinks-PvdA stelt vragen over enorme uitstoot Rotterdamse haven

Door Lars Klappe op 18 december 2024

GroenLinks-PvdA maakt zich ernstig zorgen over de uitstoot van de Rotterdamse haven. De bijdrage aan klimaatverandering door het havencomplex is enorm groot.

Uit het recente rapport van CE Delft, getiteld ‘Analyse klimaatplannen haven van Rotterdam’, blijkt dat de totale uitstoot maar liefst 604 megaton CO₂-equivalent bedraagt. Dus zeg maar ‘60 keer zo groot als die van Schiphol’, zoals het AD kopt.

Resultaten onderzoek alarmerend

Het rapport brengt voor het eerst zowel de directe als indirecte emissies in kaart. De bevindingen zijn alarmerend.

De haven is namelijk verantwoordelijk voor de uitstoot van enorme hoeveelheden broeikasgassen (uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken). Daarbij gaat het om de directe uitstoot in de haven (4%) en de indirecte uitstoot (overige 96%) die vooral buiten de haven vrijkomt.

Geen afbouw

Wat opvalt is dat geen sprake lijkt te zijn van een structurele afbouw van fossiele activiteiten in de haven. Sinds 2010 is de indirecte uitstoot niet gedaald en ook de aanvoer van fossiele grondstoffen is vrijwel constant gebleven.

Terwijl er wel klimaatdoelen zijn geformuleerd door het Havenbedrijf Rotterdam Deze doelen beperken zich grotendeels tot de directe uitstoot binnen het havengebied. Voor de indirecte uitstoot, die verreweg de grootste impact heeft, zijn geen doelen gesteld. En ook geen concrete acties aangekondigd om te verminderen.

GroenLinks-PvdA ziet de Rotterdamse haven als kans

“GroenLinks-PvdA ziet de Rotterdamse haven niet als een probleem, maar als een kans. Het haventerrein kan een cruciale rol spelen in de opbouw van een duurzaam economisch gebied. Waarin innovatieve bedrijven en technologieën bijdragen aan een fossielvrije toekomst. Daarvoor is nodig dat er nu stappen gezet worden.” – Camille de Luca-Schwartz

Strenger optreden

GroenLinks-PvdA vindt het gebrek aan urgentie van het havenbedrijf zorgwekkend. Zeker gezien de enorme opgave die de energietransitie vraagt. Daarom willen wij van het college weten of zij bereid is strenger op te treden richting de fossiele industrie in de Rotterdamse haven.

Niet onze klimaatdoelen dwarsbomen

“We moeten ook naar onze eigen rol kijken en daarom vragen we om duidelijkheid over eventuele fossiele subsidies die de provincie nog verstrekt aan bedrijven in het havengebied. We moeten stoppen met het inzetten van publieke middelen om een industrie in stand te houden die onze klimaatdoelen in de weg staat.”Statenlid Lars Klappe

GroenLinks-PvdA roept het provinciebestuur op om samen met het Havenbedrijf Rotterdam concrete stappen te zetten richting een schonere en duurzamere haven. Dit rapport benadrukt dat er geen tijd meer te verliezen is.

Lars Klappe

Lars Klappe

Lars Klappe was tot voorkort adviseur publieke sector bij KPMG. Maar hij gaat binnenkort aan de slag bij de Nico Adriaans Stichting (NAS), als lid van het directieteam met de focus op strategie- en beleidsontwikkeling / plv. directeur-bestuurder. Naast zijn studie Staats- en Bestuursrecht en International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zat Lars ook

Meer over Lars Klappe