Toch geen diervriendelijke bouwplannen dankzij Minister Mona Keizer

Door Marieke Spekreijse op 10 december 2024

Tegenwoordig is nieuwbouw zo goed geïsoleerd dat er geen ruimte meer is voor natuurlijke broedplaatsen van belangrijke diersoorten zoals vleermuizen en mussen. Daarom is het belangrijk dat er alternatieve plekken gecreëerd worden.

Tegen de wensen uit bouw- en natuursectoren

Na jaren overleg tussen bouwbedrijven, natuurorganisaties en ambtenaren zouden er vanaf januari 2025 nieuwe regels ingaan om de dieren te ondersteunen, bijvoorbeeld met de verplichting voor nestkastjes. Ondanks wensen uit bouw- en natuursectoren heeft minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ervoor gekozen om deze wet toch niet door te laten gaan.

“Vleermuizen en huismussen worden overal uit hun huisje verjaagd. Dit doet mij pijn. Niet alleen als statenlid, maar ook als vleermuisliefhebber zet ik me in voor de vleermuis. Als voorzitter van het Vleermuisplatform ben ik constant bezig om op te komen voor deze nachtjagers. Recentelijk heb ik zelfs met de gemeente vleermuiskasten uit gedeeld aan mensen die hebben geïsoleerd. Om toch te zorgen dat de vleermuis een slaapplekje heeft.” – Marieke Spekreijse

Geen diervriendelijke bouwplannen dankzij Minister Mona Keizer

We waren zo dichtbij; een relatief makkelijke oplossing met een groot positief ecologisch resultaat. Minister Keijzer beweert dat het schrappen van deze regel ervoor zal zorgen dat de woningbouw sneller zou gaan. Onze fractie vindt dit onzin en bovendien symboolpolitiek.

Gelukkig laat de bouwwereld zich niet voor dit karretje spannen. Bouwend Nederland heeft al gereageerd dat zij verbaasd zijn en deze regels wel goed vinden. Zij willen wel graag bouwen voor mens en dier. Ook de Vogelbescherming is boos en verschillende natuur en Milieufederaties vinden het besluit onnavolgbaar.

Bouwen voor mens én dier

Provincie Zuid-Holland heeft de groeiagenda Natuurinclusief, net zoals brochure Natuurinclusief bouwen. Handvaten genoeg voor de gemeentes dus. Wij blijven niet stil staan en gaan door met bouwen voor mens én dier, het is namelijk prima mogelijk om beiden te doen.

Marieke Spekreijse

Marieke Spekreijse

In het dagelijks leven is Marieke werkzaam als ecoloog, waardoor ze een grote kennis heeft van biodiversiteit en natuur. Ook kan ze goed overweg met technische onderwerpen. In haar werk krijgt ze vaak te maken met juridische zaken en vergunningen, dus ook daar weet ze veel van af. Dit is ook de reden dat Marieke

Meer over Marieke Spekreijse