Halloween storytime: Vleermuizen & Ecoloog Marieke

Door Marieke Spekreijse op 30 oktober 2024

Het is Halloween, iedereen is weer lekker aan het griezelen! De vleermuis is hier ook een veel voorkomend griezeldiertje. Maar iedereen die mij een beetje volgt, weet dat ik de vleermuis allesbehalve eng vind.

Echolocatie

De vleermuis is mijn lievelingsdier, waarschijnlijk omdat ze net als ik ‘s nachts lekker actief worden. Of omdat het me ook zo tof lijkt om met echolocatie te kunnen zien. Een vleermuis oriënteert zich door een signaal te zenden dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. Deze weerkaatsing, oftewel echo vangt de vleermuis op met de oren en daardoor kan het dier de locatie en vorm van deze voorwerpen bepalen.

“Deze diertjes die door de lucht zoeven hebben mijn interesse gewekt en mijn hart verovert.  Er is bovendien nog veel te ontdekken over deze diersoort.”

Waarom is de vleermuis zo goed?

De vleermuis is onze huisgenoot, ze slapen vaak in de spuimuren van huizen. Dit is niet eng of erg, de vleermuis slaapt alleen en veroorzaakt geen schade aan het huis. Tevens eet de vleermuis muggen en vliegen op, juist die muggen en vliegen waar wij last van hebben. Niet alleen de muggen die ons bloed opdrinken, maar ze voorkomen ook landbouwschade door pesten op te eten, dat zijn insecten die ziektes kunnen overbrengen.

Helaas gaat het niet goed met de vleermuis nu we met zijn allen aan het verduurzamen zijn. Dit betekent namelijk ook vaak dat wij de spuimuur gaan isoleren. Jammer genoeg heeft dit als gevolg dat wij de vleermuis uit huis zetten. Daar let ik als statenlid op provinciaal niveau extra op.

Vleermuizen beschermen

De provincie helpt gemeentes met soortenmanagementplannen. Dit zijn plannen waar de gemeente in haar gemeente de vleermuis in kaart brengt. Waar slapen ze? Waar eten ze? Om vervolgens gerichte maatregelen te nemen om de vleermuis te beschermen tijdens de isolatie acties. Hierbij kan de gemeente vleermuiskasten ophangen, zodat er alternatieve verblijfplaatsen zijn. En bij bomenkap goed opletten op de vleermuisvliegroutes.

Natuurinclusief bouwen

Maar ook natuurinclusief bouwen is belangrijk voor de vleermuis. Want niet alleen voor mensen geldt een huizencrisis. Ook voor de dieren, waaronder de vleermuis. Daarom als we bouwen, bouwen niet alleen voor de mens, maar ook voor de vleermuis. Want dit prachtige dier moet in de toekomst ook nog rond kunnen blijven vliegen.

Marieke Spekreijse

Marieke Spekreijse

In het dagelijks leven is Marieke werkzaam als ecoloog, waardoor ze een grote kennis heeft van biodiversiteit en natuur. Ook kan ze goed overweg met technische onderwerpen. In haar werk krijgt ze vaak te maken met juridische zaken en vergunningen, dus ook daar weet ze veel van af. Dit is ook de reden dat Marieke

Meer over Marieke Spekreijse