Yvonne Hagenaars

Kandidaat #12 Provinciale Staten

Zuid-Holland de kunstprovincie van Nederland!

Ik ben een informatieslurper, een doorzetter, maar bovenal moeder. Loyaal, een hardwerkende Rotterdammer uit Rijswijk, maar bovenal iemand die door goed te zorgen voor haar extended familie, vrienden, leerlingen, collega’s en geliefden de wereld een beetje mooier poogt te maken. Niet geld maar kunst en cultuur maken gelukkig. Daar zet ik me voor in; kunst en cultuur voor iedereen.

In mijn kamer in Hoogvliet, Rotterdam, hing een zwart tegeltje met de foto’s van Martin Luther King en John en Robert Kennedy. Alle drie doodgeschoten voor hun idealen.

In mijn klaslokalen hing jarenlang het gedicht van Lucebert ‘de zeer oude zingt’. Knalrood, speels maar ook dreigend. En iedere Rotterdammer zal het kennen; jarenlang als je de metropool binnenreed, lichtte de tekst ‘alles van waarde is weerloos’ op in het blauw. De mooiste zin uit dat gedicht als je het mij vraagt. Als docent Burgerschap en Nederlands kan ik aan dat gedicht allerlei dingen ophangen – van mijn MBO-leerlingen die tijdens de horecaopleiding met hun eigen verantwoordelijkheid om als deskundigen in hun restaurants en hotels zorgen dat iedere gast een super welkom krijgt tot het serveren van meer groenten omdat vlees zo ontzettend niet duurzaam is.

En dat allemaal aan de hand van één gedicht? Zeker. Aan de hand van kunst valt veel uit te leggen en te bespreken.

Kunst voor alle inwoners
Kunst is een beleving. Kunst maakt gelukkig. Toen ik nog in de wereld van de kunst en cultuur werkte, zag ik dat dagelijks met eigen ogen. Of je het nu zelf beoefent of het ondergaat en bekijkt. Of je nu op een dancefestival staat te feesten of in een repetitieruimte blokfluit leert te bespelen; of je nu zingt in een koor of boeken leent in de bibliotheek; of je nu luistert naar het carillon in jouw stad of je eerste balletpassen zet; al deze zaken brengen geluk. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een gunstig kunst- en cultuurklimaat in een plaats bedrijven verleidt om zich daar te vestigen. Voor alle inwoners van onze mooie provincie is het dus heel belangrijk dat zij volop van kunst kunnen genieten. Als doener of als waarnemer. Als professional of als amateur. Dat ik me daarvoor inzet doe ik niet alleen omdat uit onderzoek blijkt dat je van kunst gelukkiger wordt, maar ook en juist omdat je van kunst, of je het nu zelf creëert of ernaar kijkt en het ervaart, slimmer wordt.

Eerlijk delen is tegenwoordig misschien nog wel moeilijker dan in de tijd van Martin Luther King en de Kennedy’s. Juist daarom sta ik nog steeds volledig achter het gedachtegoed van de PvdA waar idealen het hoogste goed zijn. Waar eerlijk delen van kennis, macht en inkomen vanzelfsprekend moeten zijn. Ik heb dat twintig jaar in de gemeentelijke politiek gepassioneerd gedaan, ik probeer dat voor te leven en ik schrijf daarover in mijn blogs.

Waar ik mij de komende tijd voor wil inzetten? Om te beginnen wil ik ervoor zorgen dat de miljoenen die de afgelopen jaren in de provincie op de plank zijn blijven liggen, besteed worden aan goed muziekonderwijs op de scholen, een impuls geven aan alle musea en bibliotheken, aan de bescherming van ons cultureel erfgoed, aan het mogelijk maken van unieke verbindende kunstprojecten in onze provincie. Kortom: aan datgene dat ons verbindt, gelukkig maakt, en onze idealen voedt.

Mijn ideaal? Zuid-Holland de kunstprovincie van Nederland!

Yvonne Hagenaars