Statenlid

Willem Minderhout

Kandidaat #4 Provinciale Staten

Willem Minderhout (1959) is woordvoerder milieu, duurzaamheid en economie in de huidige PvdA-Statenfractie. Hij studeerde geschiedenis en bedrijfskunde en is ruim tien jaar docent aan de opleiding Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool. Daarvoor werkte hij in het openbaar vervoer (HTM/’9292’), de IT (Origin) en voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA.    

Ik ben in 1959 in Haarlem geboren, in Middelburg getogen en sinds mijn achttiende Hagenaar. Ik ben hier in ’78 beland als leerling verpleger in Ziekenhuis Leyenburg en heb daarna tal van baantjes gehad totdat ik in ’83 geschiedenis ging studeren in Leiden. In het begin van die studie werkte ik bij als barman bij Café De Plak (nu De Klap) en als straatveger voor de SWEM.

Van 1986 tot 1991 was ik fractievertegenwoordiger voor Links Den Haag / GroenLinks in de Haagse Gemeenteraad. Tot ’89 was dat de periode van het linkse college van PvdA, D66 en Links Den Haag waarin, onder veel meer, het besluit viel om het stadhuis aan het Spui te bouwen. Uit die tijd stamt mijn politieke verwantschap met mensen als Adri Duivesteijn, waardoor mijn overstap naar de PvdA in 1994 een eenvoudige was.

Na mijn afstuderen kwam ik via de HTM bij de reisinformatiepioniers van ‘9292’ terecht. Daarna heb ik zeven jaar bij Origin en vier jaar bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA, aanvankelijk als medewerker van Adri Duivesteijn, daarna van Angelien Eijsink en Roos Vermeij, terecht.  Ik ben nu al weer meer dan tien jaar docent bij de opleiding Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool.

Wat heb je met de PvdA?

Bij mij is dat deels genetisch bepaald, want ik kom uit een traditioneel rood nest. Mijn vader was actief lid van de Middelburgse PvdA. Het enige dat afweek was dat we niet van de VARA, maar van de VPRO waren en ook dat heb ik overgenomen. Als puber wilde ik natuurlijk niet echt op mijn vader lijken en ik werd daarom al op mijn 16e lid van de PSP, een partijtje dat links van de PvdA was gesitueerd en dat later opging in GroenLinks. Hoewel ik me altijd had ingezet voor linkse samenwerking, beviel GroenLinks me maar matig, ik werd politiek zelf ook steeds gematigder, zodat ik in ’94 naar de PvdA overstapte. Ik bekleedde dar al snel bestuursfuncties en was van 2006 tot 2010 Gemeenteraadslid.

Waarom heb je jezelf verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten?

Ik heb het nu vier jaar gedaan en dat is me zo goed bevallen dat ik er graag nog een periode aan vast plak. Dit soort functies nemen altijd wat tijd voordat je je weg echt gevonden hebt.

Waar zou jij je specifiek voor inzetten als je verkozen zou worden?

Al vanaf mijn jeugd, als actief lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, ben ik erg betrokken bij natuur en milieu. Op dat gebied speelt de provincie een belangrijke rol, dus daar gaat mijn belangstelling vooral naar uit.

Verder woon ik samen met mijn vrouw op een mooie woonboot met 27 zonnepanelen en vijfduizend boeken in het centrum van Den Haag. We hebben allebei drie kinderen, dus in totaal zes. Ik ben een muziekfanaat, waarbij mijn liefde vooral, maar niet uitsluitend, uitgaat naar free jazz en geïmproviseerde muziek.