Zeker zijn van reizen zonder gedoe

Waar je ook woont, je moet zeker kunnen zijn van goede vervoersvoorzieningen. Je wil een betrouwbare, schone en veilige reis. Bij de PvdA staan fiets en openbaar vervoer op één. Met overal in de provincie veilige fietspaden, goede stallingen en een betrouwbaar en betaalbaar ov-netwerk. Die maken we klimaatneutraal, voor iedereen betaalbaar en overal in de provincie beschikbaar. En we willen gratis ov voor mensen met de laagste inkomens. Alleen als het echt niet anders kan, nemen we knelpunten weg door het aanleggen van nieuwe wegen. Liever lossen we ze op door te investeren in betere voorzieningen voor de fiets en elektrisch openbaar vervoer. Want daarmee is vervoer ook in de toekomst goed geregeld. En ook dan denken we aan slimme oplossingen als CO2-neutrale wegen en zonnepanelen op geluidsschermen.

Waar je ook woont, je moet altijd kunnen vertrouwen op goed, betaalbaar en comfortabel openbaar vervoer. We zien erop toe dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is, dus ook als je slecht ter been bent, als je slechtziend of blind bent, of als je een kinderwagen meeneemt. We letten erop dat het betaalbaar is voor iedereen. Het openbaar vervoer is na de ochtendspits en in de weekenden gratis voor hen die moeten rondkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm.

Het leven is al druk genoeg. Dus is het fijn als je ’s ochtends snel op werk of opleiding kunt zijn en ’s avonds op tijd weer thuis. Waar hier geen ernstige (financiële) noodzaak toe is blijven bruggen daarom gesloten voor boten. De PvdA vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van goede mobiliteitsvoorzieningen. Als vervoer niet goed geregeld is, kun je daar veel last van hebben, bijvoorbeeld als het autoverkeer steeds vast staat. Daarom is het van belang dat tijdens de spits bruggen niet geopend worden voor boten, zodat het fiets- en autoverkeer en ov goed door kan stromen.

De PvdA vindt een verlaging van de ov-tarieven nodig. Files kunnen ook verdwijnen als we autoverkeer meer ontmoedigen en fietsverkeer en het openbaar vervoer verbeteren. De afgelopen jaren heeft de provincie de wegenbelasting voor auto’s verlaagd. Tegelijkertijd gingen de ov-tarieven met de inflatie mee omhoog. Dat hebben wij teruggedraaid.

Verkeersveiligheid
Als je deelneemt aan het verkeer, wil je natuurlijk weer veilig thuis komen. Na jarenlange dalingen neemt het aantal verkeersslachtoffers echter weer toe. Daar schrikken we van. We moeten de verkeersveiligheid weer vergroten. Dat begint met de verkeersdeelnemers die de grootste kans lopen op letsel, zoals fietsers. Plekken die voor hen onveilig zijn (“black spots”), pakken we aan. Waar het niet mogelijk is om verkeersstromen te scheiden moet de maximumsnelheid omlaag.

Ook als je in een klein dorp of op het platteland van Zuid-Holland woont, moet je kunnen vertrouwen op goed openbaar vervoer. De precieze vorm daarvan moet afhangen van de behoefte in de regio. Verschillende vormen van vervoer moeten er goed op elkaar aansluiten. Essentieel is dat er een acceptabele frequentie blijft bestaan, zowel doordeweeks als in het weekend.

Rotterdam The Hague Airport
Wij zetten ons in voor een sterkere positie voor omwonenden van het vliegveld Rotterdam the Hague Airport. Op dit moment worden hun klachten wel verzameld, maar er kunnen geen sancties worden opgelegd. Dit moet anders. Wij vinden dat de geluidsruimte van het vliegveld niet mag worden vergroot. Als er schonere, stillere vliegtuigen komen, moet de overlast voor omwonenden merkbaar verminderen en niet alleen maar leiden tot extra starts en landingen. Dat geldt niet alleen voor omwonenden van Rotterdam the Hague Airport, maar ook voor omwonenden van Schiphol. Het Nederlandse luchtruim is één van de volste van Europa door de vele vliegbewegingen. Het is de verbinding met de rest van de wereld, geeft een impuls aan de Nederlandse economie en levert veel banen op. Maar aan de andere kant willen we ook een duurzamere wereld.