Zeker zijn van eerlijk werk

Onzeker zijn over je baan. Flexcontracten, reorganisaties en tijdelijk werk. En tegelijkertijd zijn er personeelstekorten in de zorg, onderwijs en de bouw. Te veel mensen zijn niet zeker van werk of kunnen het niet vinden. Je bent al snel te oud, hebt een verkeerde achternaam of niet de goede opleiding. Iedereen verdient een fatsoenlijk inkomen en tijdige bijscholing. De PvdA strijdt voor eerlijk werk en voor goede scholing in elke regio. In samenwerking met onderwijs en werkgevers

Gelijke toegang tot werk en tijdige bijscholing zou vanzelfsprekend moeten zijn. Net als een fatsoenlijk inkomen. Of je nu jong of oud bent. Of je nu een handicap hebt of niet. Of je nu een Nederlandse of niet-Nederlandse achternaam hebt. Of je nu van het MBO komt of van de universiteit. Want werk met een fatsoenlijke beloning geeft zekerheid. Werk geeft de kans om het beste uit jezelf te halen, om onder de mensen te zijn, en je eigen inkomen te verdienen. Daarom strijdt de PvdA voor goed werk en voor goede scholing voor iedereen in Zuid-Holland. We investeren in de banen van morgen, zodat iedereen perspectief heeft op werk. In alle regio’s en uithoeken.

Steeds meer bedrijven bieden werk aan mensen met een arbeidsbeperking. Dat is een goede ontwikkeling, die nog veel sterker mag worden. Veel overheidsorganisaties blijven achter. Zij halen hun doelstellingen niet. Wij willen dat onze provincie vooroploopt! Einddoel is dat de mensen met een arbeidsbeperking dezelfde kansen hebben op werk. Ook de sociale werkplaatsen willen we weer terug.

Doeners en denkers
Iedereen is nodig in onze provincie. Doeners en denkers. Mensen die met hun handen werken en theoretici. In allerlei sectoren zijn personeelstekorten. In sommige sectoren zijn die personeelstekorten (bijna) permanent. In de zorg bijvoorbeeld. Of in de installatiebranche. Door de grote vraag naar isolatie, zonnepanelen en warmtepompen is er dringend behoefte aan vakmensen met de juiste opleiding. De provincie trekt samen op met MBO, HBO, universiteiten en gemeenten om jongeren op te leiden voor de Zuid-Hollandse banen van de toekomst. Dat geldt voor technici, maar ook voor vakmensen in de zorg en het onderwijs.

Prijs mag niet het enige criterium zijn om een opdracht te verlenen. Wij verwachten van bedrijven dat ze op een duurzame manier met hun personeel en met de omgeving omgaan. Bij aanbestedingen wil de PvdA dan ook een deel van het werk laten doen door (of via) sociaalwerkbedrijven. Ook nemen we voorwaarden op in aanbestedingen over duurzaamheid, werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking en eerlijke arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor buschauffeurs.

Aan het opofferen van groengebieden voor extra bedrijventerreinen hebben we geen behoefte. We kiezen voor herstructurering boven nieuwbouw. We werken in Zuid-Holland steeds meer in steden en steeds minder op bedrijventerreinen aan de rand of buiten de stad. We trekken samen op met bedrijven en gemeenten in stedelijke regio’s om ervoor te zorgen dat ieder bedrijf in de eigen regio een passende plek kan vinden. Bijna altijd is dat in de stad of op een bestaand bedrijventerrein. Dat zijn ook bij uitstek de plekken voor maakindustrie.

Toerisme
Kinderdijk, de Keukenhof en onze historische binnensteden trekken terecht veel bezoekers. Hotels, campings en restaurants bieden daarbij veel mensen werk. Helaas nog niet altijd werk met echte zekerheid. Toeristische bestemmingen willen we bij de tijd houden en dus minder seizoensafhankelijk maken, zodat vaste banen mogelijk zijn. Maar blijven groeien in aantallen toeristen zet de omgeving onder druk. Dat willen we niet.