Warmtenet dankzij PvdA in publieke handen

Door Anne Koning op 30 januari 2019

In de vergadering van Provinciale Staten is besloten om 37,5 miljoen euro extra vrij te maken, om een warmtenet aan te kunnen leggen van Rotterdam naar Leiden (Leiding over Oost). Door de PvdA is vastgelegd dat de aandelen van het warmtenet niet zomaar verkocht kunnen worden. Deze willen wij in publieke handen houden, zodat inwoners invloed houden en de prijs niet te hoog wordt.

Het warmtenet bestaat uit leidingen met warm water om huizen te verwarmen met restwarmte die anders de omgeving in zou gaan bij grote bedrijven. Het gebruik van warmtenetten sluit goed aan bij het streven naar een vermindering van CO2-uitstoot, , want warmtenetten vervangen het verwarmen met aardgas. Voor het warmtenet is in Nederland nog niet geregeld dat de controle hierover (de nutsvoorziening) in publieke handen is. Belangrijke infrastructuur wil de PvdA in handen van de overheid houden. De overheid is nu bijvoorbeeld al eigenaar van de elektriciteits- en gasleidingen, vaak via een bv. De PvdA vindt het belangrijk dat bewoners via de overheid zoveel mogelijk invloed hebben: de prijs van de warmte mag bijvoorbeeld niet te hoog worden. Daarom is het van belang dat de basisvoorzieningen niet zomaar in commerciële of buitenlandse handen vallen.

De vergadering besloot dat in het geval van verkoop van alle of een deel van de aandelen in het warmtetransportbedrijf (van het Warmteparticipatiefonds Zuid-Holland) de aandelen eerst moeten worden aangeboden aan de provincie Zuid-Holland. Provinciale Staten houden dan de mogelijkheid om bij verkoop van de aandelen in het warmtetransportbedrijf het belang van een warmtesysteem in publieke handen te kunnen meewegen. Anne Koning diende daarvoor samen met  GroenLinks, SP, CDA, D66, VVD en SGP/CU een amendement in dat werd aangenomen. Ook vroegen GroenLinks en de PvdA samen aandacht voor de uitwerking het warmtenet op het gebied van duurzame bronnen, het ETS-systeem (het EU-emissiehandelsysteem) en over duurzaamheidskosten voor inwoners.

Anne Koning

Anne Koning

Onzeker zijn over je huis, je baan, de buurt. Er is zoveel dat beter kan en beter moet in Zuid-Holland. Er moeten meer betaalbare woningen voor iedereen komen. Onze leefomgeving kan gezonder – schoner, groener. Mensen die werk zoeken kunnen beter worden geholpen, of je nu net van school komt of al wat ouder bent.

Meer over Anne Koning