Ontwikkeling integrale visie Vlietzone wordt ter hand genomen

Door Rosalie Bedijn op 27 november 2019

Het voorstel om tot een integrale visie voor de Vlietzone te komen werd op 27 november behandeld in de ‘Integrale Statencommissie’, de commissie waarin onderwerpen die het omgevingsbeleid betreffen besproken worden, met instemming ontvangen. De PvdA blijft zich inzetten om er voor te zorgen dat de resultaten van dit proces voldoen aan onze hooggespannen verwachtingen. © Foto: Willem Minderhout

Het laatste wapenfeit van Ron Hillebrand, Statenlid in de vorige periode, was een unaniem aangenomen amendement om tot een integrale visie voor de Vlietzone te komen. Een van de belangrijkste – grotendeels binnenstedelijke – groene zones in Zuid-Holland wordt gevormd door deze Vlietzone, het gebied rond het Rijn-Schiekanaal (in de volksmond ‘De Vliet’) tussen Schiedam en Leiden. De druk op dit gebied is groot en doordat er vele gemeenten verantwoordelijk zijn voor een gedeelte van dit gebied – de Vliet loopt door vier gemeenten (Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Leiden), grenst aan 3 andere gemeenten (Delft, Voorschoten, Zoeterwoude) en valt binnen het beheergebied van 2 waterschappen (Hoogheemraadschap Delfland en Hoogheemraadschap Rijnland) – is de vrees gerechtigd dat het versnipperd en aangetast zal worden.

GS heeft het amendement Hillebrand in combinatie met een motie van Ben de Vries van de VVD die ongeveer het zelfde bepleitte voor de Vlietzoom (het deel van de Vlietzone tussen Hoornwijk en Leiden) uitgewerkt tot een startdocument om in overleg met alle betrokken gebiedspartijen te komen tot gezamenlijke, integrale toekomstbeelden voor de Vlietzone waarbij de erfgoedlijnen die door dit gebied lopen gerespecteerd en verder versterkt moeten worden. De Vliet maakt namelijk deel uit van drie cultuur historische erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland.

Bovendien zal de Vlietzone ontwikkeld worden als onderdeel van het ‘Landschapspark Zuidvleugel’, waartoe niet alleen de Vliet, maar karakteristieke trekvaarten en oude waterwegen als de Rotte, de Schie, de Oude Rijn en de Trekvaart Haarlem-Leiden behoren.

Wat de PvdA betreft is het een gebied wat we allemaal willen dat het open en groen blijft en dat gebied moet niet verrommelen. De PvdA vindt dat we dat mooie groen en de drie cultuurhistorische erfgoedlijnen moeten behouden. De provincie is nu de onafhankelijke partij om deze regierol ook op te pakken. Verder roept de PvdA ook op om het grote plaatje van de hele zone en ook het ‘Landschapspark Zuidvleugel’ niet uit het oog te verliezen, zodat de provincie ook hierin haar regierol kan behouden. Samen met partners moeten we samenwerken aan die toekomstbeelden.

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn