Swingende campagneaftrap PvdA Zuid-Holland

Door Paul van Kruining op 23 februari 2018

In een goed gevulde zaal trapte PvdA Zuid-Holland op 2 februari de campagne af voor de gemeenteraadsverkiezingen. Muziek, een fotograaf, bitterballen en workshops gaven de aftrap smaak, geur en geluid. Inspiratie kwam van Lodewijk Asscher, die per video de vele aanwezigen toesprak. De campagne ging los met pitches van lijsttrekkers of hun vervangers uit gemeenten in de provincie. Debatleidster Marit Maij vroeg ze allemaal om samen te vatten wat er in hun gemeenten op het spel staat en daagde ze vervolgens uit om op de man of vrouw af aan te geven met welke slagzin de lijsttrekkers de verkiezingen ingaan. Dat levert een mooie bloemlezing op van waar de PvdA in de provincie Zuid-Holland voor staat:

Martijn uit Den Haag: PvdA voor iedereen!
Ko uit Rotterdam: Hart tegen hard!
Margo uit Sweet Lake City, ofwel Zoetermeer: Bouw mee aan Zoetermeer; we moeten het samen doen; met u, voor u.”
Thea van het Hoogheemraadschap Rijnland: Als je droge voeten wilt houden, stem je PvdA!
Ellen uit Midden-Delfland: Eerlijk & doortastend. We luisteren naar de burgers!
Sjoerd uit Hellevoetsluis: Kom canvassen in Brielle!
Nico uit Midden-Westland: Betaalbaar wonen en werken voor een eerlijk salaris!
Sjoerd uit Capelle aan den IJssel: Zeker zijn van een zorgzaam Capelle!
Bernadette uit Alphen aan den Rijn: Voor iedereen kansen op een goed leven!

Lijsttrekkers inspireerden elkaar maar lieten zich ook inspireren. Speciaal waren twee sprekers naar Nieuwspoort gekomen. We hebben het over Tweede Kamerlid Kirsten van der Hul en Specialisterren-oprichter en eigenaar Sjoerd van der Maden. Van der Hul bracht Suze Groeneweg in herinnering. Honderd jaar geleden was zij de eerste vrouw die lid werd van de Tweede Kamer. Ze vroeg en kreeg een groot applaus voor de vrouwen in de Tweede Kamer. Vanwege die inclusiviteit is ze trots op de PvdA. Ze waarschuwde de aanwezigen om niet in de ‘Mark Rutte-val’ te trappen. In diens ogen levert een kabinet vol kwaliteit namelijk vooral mannelijke bewindslieden op. Maar nee: diversiteit ís kwaliteit! Ze daagde de lokale PvdA-vertegenwoordigers uit om te proberen die diversiteit in de lokale colleges te krijgen.

Van der Maden vertelde hoe hij, als IT-ondernemer, geconfronteerd werd met zijn autistische zoon Max. Het lukte zijn vrouw en hem om hun zoon beter te helpen dan in het reguliere onderwijs. Uitdagen én beschermen staat centraal in hun aanpak. Die ervaring zette hij in als businesscase en zo ontstond Specialisterren: een ICT-testbedrijf én een sociale onderneming die winstgevend is, en economisch zelfstandig. Dé ontbrekende schakel tussen bedrijfsleven en overheid. Iedere onderneming heeft wel van die klussen waarvan iedereen weet dat ze moeten gebeuren, maar waar niemand zin in heeft. Denk aan de administratie, het voorraadbeheer, het testen van applicaties. Juist daar heb je autisten voor! Van der Maden riep de aanwezigen op gemeenten te bewegen hun talenten uit de kaartenbakken te halen. De gemeente Den Haag ondersteunt al. Laat gemeenten openingen maken voor sociaal ondernemers!

Reshma Roopham, voorzitster van de PvdA Zuid-Holland, opende en sloot de avond. Ze stelde vast dat woningbouw in heel veel gemeenten een thema is. Dat is de rode draad van de PvdA in de hele provincie. Marit Maij stelde tenslotte vast dat de PvdA het deze avond echt heel gezellig heeft gemaakt. Reshma sloot daarbij aan met de oproep samen te gaan knallen en nu samen te gaan dansen. Nieuwspoort ging vervolgens swingend de nacht in.