Rosalie Bedijn blikt terug: Een bewogen Politiek jaar

Door Rosalie Bedijn op 25 juli 2020

In een openhartig gesprek blikt fractievoorzitter Rosalie Bedijn terug op een bewogen politieke jaar. Zo gaat zij in op haar plotselinge benoeming tot fractievoorzitter, de corona-crisis en een paar mooie succesjes die de fractie heeft binnengehaald. Veel leesplezier!

Statenlidmaatschap

Ik ben in september natuurlijk Statenlid geworden wat ik zelf echt heel erg bijzonder vind om te mogen doen en het was ook wel heel bijzonder omdat mijn familie aanwezig waren. Het is mooi dat zij aanwezig konden zijn bij zo’n belangrijk moment voor mij. Wat erna volgde voelde aan als een sneltrein, je moet het Statenwerk snel beheersen, veel kennis opdoen en je probeert het verkiezingsprogramma en collegeprogramma uit te voeren. Ik ben ook blij dat ik het woord mag voeren over economie en het thema wonen, twee thema’s wat dicht bij mij ligt en wat nu urgenter dan ooit is geworden. Het volgende politiek jaar zal waarschijnlijk een even bewogen, zo niet, nog drukker jaar worden. De economische gevolgen van corona zullen dan nog zichtbaarder worden. Overigens werd ik ook bestuurslid voor Statenlid.nu waar ik opkom voor de belangen en het werk van Statenleden.

Fractievoorzitter worden

Begin januari begon heel lastig voor mij, want toen kregen we te horen dat onze fractievoorzitter Leo Bruijn ongeneeslijk ziek was en dat voelde echt als een klap. Ik was pas begonnen als Statenlid en meteen word je met zulk heftig nieuws geconfronteerd. Ik moet eerlijk zeggen dat het even lastig was voor mij en voor de fractie als geheel. Maar tegelijkertijd moet je natuurlijk gewoon door met je werk. Zo werd ik algauw benoemd tot interim fractievoorzitter wat ik tot op de dag van vandaag als een eer beschouw om te mogen doen. Als fractie hebben we hier (vaak) openhartig over gesproken en het team waar ik nu mee samenwerk heeft zich op een waardige manier herpakt. Samen met Paulien als Statenlid en Hawar als fractievertegenwoordiger, die beiden onderhand goed zijn ingewerkt, gaan we volgend politiek seizoen echt voor het maximaal haalbare resultaat.

Vliegveld Valkenburg

Over het behalen van resultaten gesproken, waar ikzelf het meest trots op ben het afgelopen halfjaar is dat er een eerste stap is gezet voor het bouwen van minstens 5.000 woningen op vliegveld Valkenburg. Je ziet dat er echt jaren gesproken kan worden voordat er woningen gebouwd kunnen worden. De onderhandelingen zijn vaak ook vrij gecompliceerd, omdat je als provincie moet onderhandelen met de gemeente Katwijk, Wassenaar, het Rijk en volgens mij zelfs met de Waterschappen. Dit zorgt ervoor dat er al ruim 15 jaar over werd gesproken. Grappig feit, toen er voor het eerst werd gesproken over het bouwen van woningen op Vliegveld Valkenburg was ik 10 jaar oud. Nu ik 25 ben vind ik het af en toe zeer frustrerend en gênant dat er zo lang gesproken kan worden over het bouwen van woningen, terwijl er zoveel jonge starters zijn die nergens een woning kunnen vinden. Daarom ben ik ook blij dat het gelukt is en er een akkoord is getekend met dank aan het goede werk van onze Gedeputeerde Anne Koning. We moeten wel waakzaam blijven, want er is nog steeds sprake van een stikstofcrisis en hoe gaan we het verkeer en het ov oplossen. Het blijft spannend wat er allemaal gaat gebeuren.

Ondersteuning initiatief Groente en Fruit-Brigade

Een ander mooi succes is het feit dat we extra geld hebben weten te reserveren voor de Groente en Fruitbrigade. Vanwege de coronacrisis zie je dat steeds meer mensen gebruik moeten maken van de voedselbank en tegelijkertijd zie je dat er te veel voedsel werd vernietigd, wat juist beter aan de voedselbanken gegeven kan worden. Evelyn is hiermee aan de slag gegaan en na al haar intensieve werk is het leuk om te zien dat het voltallige Staten unaniem instemde met onze motie. Nu kan de Groente en Fruitbrigade beginnen aan hun mooie project en hopelijk hebben ze gauw voldoende verse groente en fruit in de voedselpakketten.

Voedselbank

Coronavirus

Als ik terugdenk aan het afgelopen half jaar is de wereld echt enorm veranderd. We moesten plotseling allemaal binnenblijven vanwege het gevaar van verspreiding van het corona virus. Dat betekende uiteraard ook dat wij als politiek niet op de gebruikelijke wijze konden vergaderen. Dat was voor mij bevreemdend, want onderdeel van politiek is juist ook dat je elkaar recht in de ogen kunt kijken. Het is wel mooi om te zien hoe snel de provincie wist te schakelen en sindsdien hebben wij tal van digitale vergaderingen gehad. Het was in het begin voor mij wel even wennen, omdat je plotseling alleen thuis zat tijdens de overleggen. Gelukkig hebben wij voor onze laatste Statenvergadering gebruik gemaakt van de Ridderzaal met 1,5 meter afstand uiteraard. Ik merkte al gauw dat dat toch het prettigst is als je elkaar weer kunt zien, maar soms kan dat helaas niet.

Het was een bewogen politiek jaar en de verwachting is dat het volgend jaar wederom een bijzonder jaar zal worden. Nu we langzaam teruggaan naar het ‘oude normaal’ zien we ook weer dat de cijfers zorgwekkend stijgen. De economische gevolgen moeten vaak nog komen en natuurlijk zijn er ook weer de verkiezingen. Voor nu gaan wij genieten van een welverdiende vakantie en vanaf september pakken we de draad weer op.

Ik wens iedereen een fijne zomervakantie toe en pas goed op jezelf!

 

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn