PvdA ZH stelt groeiend aantal cruiseschepen voor de kust aan de kaak

11 november 2021

De provincie Zuid-Holland dringt (na vragen van de PvdA) aan op de verplaatsing van (cruise)schepen voor Haagse kust vanwege de uitstoot.

De provincie zal opnieuw bij de Rijksoverheid aandringen om het groeiende aantal (cruise) schepen dat voor anker ligt voor de Haagse en Wassenaarse kust te verplaatsen of op z’n minst terug te dringen. Naar aanleiding van vragen van Statenlid Evelyn Hijink gaat de provincie opnieuw in gesprek met het Rijk. De provincie heeft dat al meerdere keren gedaan. Toch neemt de omvang van het aantal schepen zichtbaar toe en ontstaat er een ware skyline vlak voor de kust.

“Die skyline maakt ons op zich niet uit, het gaat ons om de uitstoot die deze vloot van wachtende schepen veroorzaakt. Het bevoorraden van de schepen veroorzaakt ook uitstoot, zoals stikstof en fijnstof. Daar zit je niet op te wachten. Zeker niet zo dicht bij Natura 2000-gebied Meijendel, waar regelmatig de grond afgegraven moet worden vanwege de stikstof die daar neer slaat en de natuur schade toe brengt ,” aldus Evelyn Hijink.

Het is zó zonde van die prachtige natuur. Bovendien kost het herstel veel geld. ”Het is dweilen met de kraan open”, zo geven ook de natuurorganisaties aan. We streven voor de schoonste oplossing, waarbij deze schepen in de haven van walstroom worden voorzien. Het probleem is alleen dat er te veel schepen zijn die te lang voor anker moeten liggen. Dat is te kostbaar in de haven en bovendien is de ruimte beperkt. De provincie spant zich -samen met het Rijk- in om meer plekken voor walstroom te maken, gefinancierd uit het budget om stikstofuitstoot te verminderen.

De schepen liggen niet alleen dicht bij een natuurgebied maar ook dicht bij de stad en woningen. Ook voor de luchtkwaliteit is dit geen gezonde situatie. “Het wordt overal steeds drukker, ook voor onze kust. De druk op het milieu en een gezonde leefomgeving neemt toe. Hopelijk komt er snel beweging in deze situatie, zodat omwoners gezond kunnen blijven genieten van onze prachtige natuur.”