Provincie Zuid-Holland steunt eventuele komst Eurovisie Songfestival naar Rotterdam

8 juli 2019

Als Rotterdam het Eurovisie Songfestival mag organiseren, stelt de provincie Zuid-Holland één miljoen euro beschikbaar. VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en 50Plus dienen woensdag 3 juli het voorstel in, dat door deze samenwerking direct op een meerderheid kon rekenen.

“Het Songfestival biedt kansen voor de hele provincie”, benadrukt VVD-Statenlid Rense Weide, die direct na de overwinning van Duncan Laurence in Israël de lobby begon om het evenement naar Zuid-Holland te halen. “Er komen zeker 20.000 mensen op af. Als we goed samenwerken, kunnen andere steden door ook van profiteren. Door overnachtingen aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook door side-events te organiseren.”

De gunstige effecten van het Songfestival werken na het evenement zelf nog veel langer door, zegt Weide. “Ieder jaar kijken er honderden miljoenen mensen naar. Een gouden kans om Zuid-Hollandse parels als Kinderdijk, de Keukenhof, kaasstad Gouda en hofstad Den Haag te promoten. Bijvoorbeeld in de filmpjes die worden opgenomen om de kandidaten te introduceren.”

CDA-Statenlid Michel Rogier stelt: “Dit bedrag, dat we als provincie ter beschikking stellen, geeft de organisatie enige financiële garantie om dit evenement van wereldfaam te kunnen organiseren. Hiermee geven we een impuls voor promotie en langdurige samenwerking van gemeentes in Zuid Holland op het gebied van city-marketing en hospitality”

D66 Statenlid Ria Oosterop – van Leussen benadrukt: “Zuid-Holland bruist van Noord tot Zuid. Unieke kans om dit met dit festival te tonen aan miljoenen bezoekers en kijkers. Ook prima moment om bedrijfsleven en instellingen te promoten!”

PvdA Statenlid Anne Koning sluit aan: “Dit unieke evenement kan met deze bijdrage Zuid-Holland in beeld brengen als gastvrije en tolerante provincie.” Ook PvdA-fractievoorzitter Co Engberts in Rotterdam beaamt in een interview met het AD dat de komst van het festival zeker positief kan zijn voor Zuid-Holland, omdat hij van mening is dat het evenement kan worden aangegrepen om kunstinstellingen in Rotterdam een zetje in de rug geven: immers kreeg de carrière van Duncan zelf ook een impuls toen hij de Popprijs won, een prijs die alleen bestaat door subsidie.

GroenLinks Statenlid Anneloes van Hunnik beaamt dat: “Cultuur verbindt, raakt mensen en brengt hen op de been. Dat geldt voor het Eurovisie Songfestival en heel veel andere evenementen. Fijn dat we daar als provincie meer aandacht aan gaan besteden.”

Den Haag zoekt bijvoorbeeld al de samenwerking. De stad was aanvankelijk zelf kandidaat-gaststad, maar schaart zich inmiddels enthousiast achter het Rotterdamse bid. De partijen in de Zuid-Hollandse Staten vinden dat Rotterdam ook de samenwerking moet zoeken met andere gemeenten in Zuid-Holland. Bovendien mag het bedrijfsleven ook gevraagd worden een financiële bijdrage te leveren.