27 november 2015

Op werbezoek bij Groene Cirkels

Woensdag 18 november bezocht een delegatie Statenleden de Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude. Naomie Matil en ik waren er bij. Onze fractie had al eerder contact gehad met deze brouwer over de ambities op het gebied van duurzaamheid. Deze ambities zijn nu verder uitgewerkt in wat ‘Groene Cirkels’ worden genoemd.

Groene cirkels betreft zeer uiteenlopende zaken zoals het aanleggen van een bijenlandschap op het fabrieksterrein, experimenten met natuurlijk filterende sloten en biogasproductie bij melkveehouders in de omgeving, duurzaam waterbeheer, en een zeer ambitieus programma om zowel het productieproces als de logistiek klimaatneutraal te maken. Heineken en de provincie Zuid-Holland doen dit niet alleen. Iedere betrokken partij kan zich bij de Groene Cirkels aansluiten.

De cirkels hebben een ‘olievlekwerking’. Zonnebloemolie, uiteraard. Zowel medewerkers van overheidsinstanties als de provincie en de waterschappen vertelden enthousiast over alle lessen die samen denken over duurzaamheid opleveren en wat dat betekent voor hun werkwijze: naast de strenge controleur, nu ook de inspirerende en geïnspireerde partner in het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken.

De logistieke partners van de brouwer – het bier dat in Zoeterwoude wordt gebrouwen wordt grotendeels over de hele wereld geëxporteerd – zijn door de duurzaamheidskoorts gegrepen. Binnenkort worden de boten die het bier van Alphen naar Rotterdam transporteren elektrisch aangedreven. Als het meezit is die elektriciteit dan ter plekke opgewekt door windmolens.

Ik vond het een heel inspirerend bezoek. Die transitie naar duurzame energie komt er wel. De overheid hoeft dat niet eens ‘af te dwingen’. Meedenken en belemmeringen wegnemen helpt al een hoop.

Na afloop smaakte het – gelukkig niet CO2-vrije – biertje prima.

Willem Minderhout