Op de barricade tegen gaswinning – Manifestatie 25 mei

Door Evelyn Hijink op 21 mei 2019

Gezamenlijk gaan de PvdA, GroenLinks en de SP, gesteund door bewoners, Milieugroep Vertowijk Maassluis en natuur- en milieuorganisaties, de strijd aan tegen de plannen om weer gas te winnen in Zuid-Holland. Op zaterdag 25 mei is er vanaf 12:00 uur een manifestatie bij de NAM in De Lier. PvdA-Statenlid Evelyn Hijink: “Het is geen goed idee om onder dit dicht bevolkte gebied opnieuw gas te winnen en daarbij fracking toe te passen. De bronnen zijn nagenoeg uitgeput en afgeschreven.”

Let op! Helaas is dit evenement afgelast vanwege veiligheidsoverwegingen. 

“Nu wil men toch weer gaan winnen in deze nagenoeg ‘uitgeputte’ bronnen. Door te fracken zou er toch nog gas te winnen zijn. Fracking is een zeer omstreden methode om onder andere schaliegas en/of schalieolie uit de diepe ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Gevaren van bodemdaling, bodemvervuiling door de chemicaliën die onder hoge druk in de bodem worden gespoten, bevingen en verzakkingen zijn niet goed in kaart gebracht. Bovendien hebben we met z’n allen afgesproken om om te schakelen naar duurzame energie. Wij snappen ook dat dat niet van de ene op de andere dag kan, maar deze optie is niet acceptabel voor de bewoners en het milieu van het Westland.”

Tijdens deze actiebijeenkomst kan iedereen zijn stem laten horen tegen het plan van minister Wiebes om de gaswinning in het Gaag-Monster gasveld te verhogen.

Ga voor meer info over de bijeenkomst naar het Facebook-evenement.

 

Evelyn Hijink

Evelyn Hijink

Als Statenlid zal ik altijd de vraag blijven stellen of de rekening niet bij de laagste inkomens wordt gelegd. Bij bijvoorbeeld klimaatmaatregelen, betaalbare woningen, werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tarieven van bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De toekomst van onze provincie Zuid-Holland ligt in het verduurzamen van onze economie en voedselproductie

Meer over Evelyn Hijink