Kluswoning als middel om huizenprijzen te drukken én statushouders te integreren!

25 januari 2022

Vrijdag is PvdA gedeputeerde (voor o.a. Wonen) op bezoek gegaan bij Ayoub in Leiden. Ayoub is een statushouder die hard aan het werk is om zijn eigen kluswoning af te maken via Steenvlinder (een maatschappelijke ontwikkelaar voor zelfbouwers).  

Het concept is simpel. Pak een oud of nieuw gebouw. Bouw het (om) zodat het duurzaam is. Laat de koper of statushouder de rest doen. Natuurlijk wordt het project wel professioneel begeleid door Steenvlinder zelf. Een simpele oplossing om woningen goedkoper te maken en statushouders te laten integreren!  

Marnix Norder (oprichter van Steenvlinder en voormalig PvdA wethouder/gedeputeerde) vertelde over dit prachtige concept bij een project van hen in de gemeente Leiden. Een oude school die verbouwd wordt; nieuwe zelfbouwwoningen voor mensen met meer geld en dit met het oog op een fijne buurt, een gemeenschap. Dit moet op meer plekken kunnen!  

Anne Koning; “Zelfbouw-woningen voor mensen met meer en minder geld. Ook voor Ayoub die als statushouder hier letterlijk zijn eigen thuis bouwt. Ik vond de verhalen zó inspirerend rond de verbouwing van dit monument (de oude meisjesschool Nijverheid). Mooi dat dit mogelijk is in Leiden: een sociale stad die bouwt aan de toekomst voor iedereen.” 

De coronaperiode heeft maar eens laten zien hoe kwetsbaar sommige groepen in Zuid-Holland zijn. Als PvdA ondersteunen we dit project natuurlijk van harte. Het is een win-win voor woningzoekenden en statushouders die zo makkelijker aan een woning komen en met elkaar letterlijk hun toekomst bouwen.  

Meer van dit alsjeblieft!