Kadernota 2022-2025: We moeten keuzes maken.

Door Rosalie Bedijn op 19 juli 2021

Woensdag 14 juli heeft de PvdA zich sterk gemaakt voor een sociale toekomst tijdens het vaststellen van de Kadernota 2022-2025.  

Een economische agenda vóór mensen 

Economische groei zonder werkgelegenheidsgroei of economische groei waarvan slechts enkele profiteren verdiept de kloof in onze samenleving alleen nog maar verder. Dat is niet alleen slecht voor mensen die daar direct onder lijden, maar ook voor de stabiliteit van onze samenleving als geheel. Met de groeiagenda en Human Capital-agenda is hierin echt een hele goede stap voorwaarts gemaakt. Duurzaam werk voor zoveel mogelijk mensen. Een leven lang leren moet leidend zijn.   

Wonen is en blijft een grondrecht 

De PvdA wil goed wonen bereikbaar maken voor een bredere groep mensen. Wonen is namelijk een grondrecht. Dit betekent dat we willen investeren in sociale huur en midden-huur, met oog voor mensen die dit zó erg nodig hebben. De wachttijden voor een huurwoning zijn al jaren te lang en er gaat een steeds groter deel van ons inkomen op aan woonlasten. Dit is onacceptabel.  

Het realiseren van betaalbare woningen is daarom van groot belang. “Ik ben heel blij dat de provincie deze actieve rol kan innemen door subsidies, kennis en hulp.” -Rosalie Bedijn  

Een eerlijke overgang naar duurzame energie 

De inzet van de PvdA is dat de omwonenden ook kunnen profiteren van de opbrengsten van zonneparken en windmolens in de buurt. Op initiatief van de PvdA is financiële participatie als voorwaarde gesteld bij het aanwijzen van windmolenlocaties. Inwoners leven met de molens en zonneparken in hun omgeving. Daarom moeten ze ook de mogelijkheid krijgen om te profiteren van de opbrengsten ervan.  

De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen met de energietransitie. Ook voor de laagste inkomens moet het mogelijk zijn om energiebesparende maatregelen te kunnen nemen. Dat is goed voor de portemonnee en voor het milieu. 

Gezond voedsel voor iedereen 

Zuid-Holland is de meest voedselrijke provincie. Tegelijkertijd scoort de onze provincie het laagst in de gezondheid van haar inwoners. De provincie kan een rol spelen om daar verandering in te brengen, door onze voedselproductie te richten op gezond, biologisch en voor iedereen betaalbaar voedsel. De PvdA staat ervoor om nu en in de toekomst meer te doen om gezondheidsverschillen niet te vergroten maar te verkleinen in deze provincie. 

Toegankelijk groen 

Natuur dichtbij is zeker in de Corona periode van groot belang gebleken. Recreatie en groen om de hoek. Rust en natuur het zijn belangrijke onderdelen in een goede levensstijl. Daarom blijven we ons inzetten voor meer openbaar groen en recreatiegebieden. 

We zien dat de provincie op heel veel vlakken een bijdrage levert aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Dat blijven we hopelijk ook doen. De onderwerpen die we hebben benoemd worden voor zover ook voortvarend opgepakt. We blijven de ontwikkelingen volgen zodat dit ook in de toekomst zo zal blijven. 

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn