Inzet tijdens begroting op Wonen, Werken en Mobiliteit

Door Rosalie Bedijn op 11 november 2020

Tijdens de algemene beschouwingen van vandaag werd de Provinciale begroting voor 2021 behandeld. De PvdA fractievoorzitter Rosalie Bedijn heeft haar zorgen geuit over de coronacrisis en sterk ingezet op Wonen, Werken en Mobiliteit.

Corona

We bevinden ons in een ongekende crisis. Een onvoorspelbare crisis waar we, zoals het in de inleiding van de begroting wordt geschetst, moeten navigeren in de mist en steeds bij moet sturen. Het is voor veel inwoners van Zuid-Holland een onzekere tijd. De PvdA-fractie vraagt zich af hoe we uit de crisis gaan komen en hoe we mensen aan het werk kunnen houden. Wij zijn trots op de maatregelen die tot op heden zijn genomen. Zo is er extra geld vrijgemaakt voor de cultuursector en de extra bijdrage voor de vliegende brigade die gemeenten helpt met de realisatie van woningbouwprojecten. Daarnaast is de PvdA blij met de toezegging van de Gedeputeerde Staten om te inventariseren welke problemen gemeenten zien ten aanzien van de toenemende armoede in Zuid-Holland en wat de provincie Zuid-Holland nu al doet wat bijdraagt aan het verminderen van armoede in Zuid-Holland.

Wonen

De behoefte aan betaalbare woningen zal de komende jaren niet afnemen. Daarom vindt de PvdA dat de mantra hoort te zijn: ‘bouwen bouwen bouwen’.  Maar het is ook belangrijk om na te denken voor wat de provincie bouwt. Daarnaast maken we ons zorgen over de voortgang van bouwprojecten door de coronacrisis. Ondank alles vindt de PvdA de ingeslagen weg die is ingezet door de provincie op wonen de goede voor het komende jaar, vooral ook de afspraken die gemaakt worden met de regio’s. We zijn blij dat de sociale huur en midden huur gestimuleerd wordt met de subsidies en afspraken die we opzetten. De inzet op flexwonen, het realiseren van voldoende woningen op de juiste plek, is de juiste inzet. En wat de PvdA betreft moet het college niet schromen om op te treden waar dat nodig is en de bevoegdheden en instrumenten in te zetten. Ook vindt de PvdA het belangrijk dat de omgeving waarin je woning staat groen en duurzaam is. De PvdA is verheugd dat er geld is opgenomen in de begroting voor natuureducatie.

Werk

Goed werk moet volgens de PvdA voorop staan, want een baan hebben in een sector met toekomstperspectief geeft je zekerheid. Een verstandige keuze die in de begroting is gemaakt, is het uitbreiden van het Human Capital akkoord. We hebben in eerdere besprekingen begrepen van de Gedeputeerde dat het verbreden van de branches waar nu op inzetten vertragend werkt. Daar heeft onze fractie begrip voor, het is nu zaak dat zoveel mogelijk Zuid-Hollanders worden omgeschoold of aan een baan worden geholpen die toekomst heeft. De economie is in transitie. Een schone, duurzame en eerlijke economie is nodig voor de toekomst. Ons plan om een duurzame en innovatieve economie te zijn en te worden vergt investeringen, ambitie, een overheid die bereid is om zelf te sturen. Het vergt de bereidheid om samen te werken en langdurig vast te houden aan een gezamenlijk doel.

Mobiliteit

Ook moeten we wat de PvdA betreft m.b.t. bereikbaarheid verder durven te kijken in de toekomst. Wij zijn blij dat er in de begroting is opgenomen dat het OV-netwerk in onze provincie zoveel als mogelijk in stand gehouden wordt en onze infrastructurele projecten niet of nauwelijks vertraagd worden. Dat is wat de PvdA betreft een goede insteek. Investeren in infrastructuur levert ook banen op. De Provincie Zuid-Holland moet wat de PvdA betreft slim inspelen op de trends die zich nu voordoen, zoals: sterke verstedelijking met lage parkeernormen, de e-bike-revolutie, verduurzaming en thuiswerken.

Daarnaast heeft de PvdA meerdere voorstellen gesteund. Zo steunen we de oproep tot het inzichtelijk maken van provinciale stukken en we steunen het bevorderen van kruidenrijk grasland.

De bijdrage van Rosalie Bedijn aan de algemene beschouwingen is hier te lezen!

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn