Internationale Vrouwendag: Tip een vrouw!

8 maart 2018

Tip een vrouw!

Op woensdagochtend 7 maart 2018 was er een ontbijtbijeenkomst in het kader van de Internationale vrouwendag in het Provinciehuis in Den Haag. De ochtend was dit jaar georganiseerd door Statenleden Carla van Viegen en Mirjam Nelisse. Als sprekers waren uitgenodigd burgemeester van Kaag en Braasem Marina van der Velde-Menting en auteur Monic Buhrs. Ik mocht de ochtend afsluiten met een pitch.

Elke keer en ook tijdens deze bijeenkomst merk ik dat er toch een hele andere perceptie is van de emancipatie van de vrouw vanuit de Westerse cultuur en die vanuit mijn eigen Surinaamse cultuur. Volgens mij wordt Surinaamse dochters nog steeds verteld: ‘Je diploma is je eerste man!’

Tip een vrouw!

Als je collega’s je vragen om wat te zeggen op internationale vrouwendag dan zeg je als Rode Vrouw natuurlijk graag ja. Ik laat mij ook graag inspireren door mijn partijgenoten. Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen vraagt met haar internationale organisatie She Decides terecht aandacht voor vrouwen in landen waar anticonceptie minder goed te verkrijgen is.
Verder vraagt ook Kamerlid Kirsten van de Hul regelmatig aandacht voor emancipatie en samen met Lilianne Ploumen vraagt zij aandacht voor het verschil van 16% wat vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen in dezelfde functie.

Ook de Rooie Vrouwen van de PvdA hebben in verband internationale vrouwendag een creatieve actie.  Bedrukte t-shirts kunnen gemaakt worden met de tekst No Brainer. Deze actie vraagt aandacht voor de initiatiefwet om verschillen in salaris verplicht openbaar te maken.
Sinds kort ben ik zelf bestuurslid van de Rooie Vrouwen van de PvdA als communicatiepersoon.

Tijdens de Oscaruitreikingen vroeg actrice en winnares McDormand aandacht voor ‘Inclusive Rider’. Dit zijn eisen die acteurs en actrices kunnen doen in de onderhandelingen voor een hoofdrol in een film. Er kan tot 50% gevraagd worden om inclusiviteit zowel voor als achter de camera. Na het zien van haar speech heb ik me afgevraagd wat dit voor mij als politica betekent en ik kwam tot een top 5:

  1. Neem een vrouw mee
  2. Vraag een vrouw haar mening
  3. Kom voor een vrouw op
  4. Geef een vrouw werk
  5. Corrigeer mannen, en dan niet met een wijzend vingertje.

In mijn pitch voor het internationale vrouwendag-ontbijt riep ik de genodigden uit deze 5 of een van de 5 punten vandaag uit te voeren.

Kortom: Tip een vrouw!

Naar aanleiding van mijn pitch kreeg ik hele interessante vragen van de deelnemers. Na afloop heb ik uiteraard ook mijn eigen puntenlijst afgewerkt.

Ik heb fijn samengewerkt met nieuwe fractiemedewerker Henriëtte Hulshoff. Ik heb collega Anneloes van Hunnik om advies gevraagd. Collega Marieke Thommis had binnen de kortste keren leuke foto’s van de bijeenkomst op social media staan. Ik wens alle rode vrouwen een fijne internationale vrouwendag en vergeet niet op 21 maart te stemmen op een vrouw, en bij voorkeur niet de eerste vrouw want die komt er wel.

Mede namens mijn collega Anne Koning,
Naomie Matil