8 maart 2017

Naomie Matil blogt over Internationale Vrouwendag in het Provinciehuis

Op initiatief van Statenleden Huri Sahin en Ellen Verkoelen waren politici, ambtenaren en belangstellenden uitgenodigd te ontbijten in het Provinciehuis. Om 08.00 uur ’s morgens trapte Huri Sahin de bijeenkomst af. Vooral nu veel politieke debatten te zien zijn, en maar twee vrouwelijke lijsttrekkers, is pijnlijk duidelijk dat er veel te weinig vrouwen in de politiek actief zijn. Dit terwijl vrouwen de politiek versterken. Ellen Verkoelen introduceerde daarna de keynote speaker Marja van Bijsterveldt.

Marja van Bijsterveldt vertelde hoe haar politieke loopbaan begonnen was en hoe zij met doorzettingsvermogen, enthousiasme en dossierkennis is gekomen waar ze nu is. Ik was vooral geraakt door de slogans: ‘no guts no glory & zachte kracht van de vrouw’. De hele zaal was zeer geïnspireerd door het verhaal.

Vervolgens sprak collega Statenlid Carla van Viegen over feminiene en masculiene eigenschappen. Oud- gedeputeerde en speciale gast, Lennie Huizer, werd geroemd om het zetje in de rug van Huri Sahin, die in 2002 aspirant politicus was. Tot slot kreeg Irene Janssen het woord van de website www.hartvoordevrouw.eu. Zij daagde de vrouwelijke politici uit op een vrouwelijke kandidaat te stemmen op 15 maart. Niet de eerste vrouw op de lijst maar de vrouw die het volgens de huidige peilingen net niet zou halen. Een interessant verhaal zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Na afloop werd er een groepsfoto gemaakt en vroeg ik een aantal vrouwen welke vrouw hen inspireert. Opvallend was dat veel vrouwen toch even moesten nadenken. Kennelijk denken mensen bij een inspirerend persoon toch sneller aan een man. Uiteraard kwam iedereen toch op prachtige vrouwelijke voorbeelden: Ellen Verkoelen noemde Aletta Jacobs omdat haar levensgeschiedenis zo mooi is. Marieke Thommis noemde Marja van Bijsterveldt haar inspirator en zeer gewaardeerd partijgenote. Daniella Magermans noemde partijgenoot en oud minister van volksgezondheid Els Borst. Sylvia Keij noemde haar schoonmoeder omdat zij nooit over iemand zal oordelen en altijd naar je verhaal luistert. Hurin Sahin noemde Duygu Asena, een Turkse schrijfsters van een emancipatoir vrouwenblad. Marja Bijsterveldt noemde eerste Eberhard van der Laan omdat hij zo een lieverd is en vervolgens fractievoorzitter Joelle Gooijer van de gemeenteraad in Delft. Esther Geradts noemde Rieneke Dijkstra een fotografe met ontwapenende portretfoto ’s van onder andere adolescenten. Lies van Aelst noemde haar moeder, die haar altijd heeft gesteund in haar politieke carrière. Anneloes van Hunnik noemde Michelle Obama vanwege haar tomeloze inzet op maatschappelijke terreinen. Anne Koning noemde haar oma, geboren in 1910 die als een van de weinige vrouwen ging studeren en ook na haar trouwen werkte als dokter. Wat in die tijd uiteraard zeer ongebruikelijk was. Astrid Robben noemde tot slot koningin Maxima vanwege haar kledingstijl en dat ze ondanks koninklijke verplichtingen altijd gewoon, vriendelijk en toegankelijk is gebleven. En tenslotte Janelle Bade, zij noemde haar huidige directeur bij Intermin  (Judith van Dongen) die ze stoer vindt omdat ze het hele bedrijf kundig leidt en ook op en top vrouw is.

Voor mij is mijn oma, die ik helaas vorige jaar heb moeten begraven, een belangrijke inspiratiebron. Een vrouw die voor haar tijd in Suriname hoogopgeleid was, zich niet liet tegen houden door een ernstige handicap aan haar been, verschillende inheemse talen vloeiend sprak, een geweldige taarten- en koekjesbakker, coupeuse was maar boven alles een luisterend oor voor iedereen. In het bijzonder voor mensen, die door de samenleving als vreemd worden betiteld. Een vrouw, die een vastgeroest vertrouwen had in alles wat ik deed. Dankjewel oma! Een fijne internationale vrouwendag.

Naomie Matil

 

Esther Geradts heeft de prachtige portretfoto ’s gemaakt.