Inbreng Kadernota en Voorjaarsnota

17 september 2020

Voorzitter

We spreken vandaag over de voorjaarsnota en kadernota in deze historische zaal. Ook nog op een bijzondere dag, 1 juli Keti Koti, de dag dat Nederland de slavernij afschafte in 1863. Een voorrecht om in de Ridderzaal bijeen te mogen komen. Maar het is een consequentie van een gezondheidscrisis die maakt dat we in een 1,5 meter samenleving moeten leven. Corona heeft vele slachtoffers gemaakt en heeft een impact op onze manier van leven en onze economie. En zoals dat gaat bij crisissen vergroot ook deze crisis de tweedeling in onze samenleving. Dat zagen we bij de vorige crisis en dat zien we nu.

Voorzitter, een flink aantal mensen zijn in financiële problemen gekomen. Flexcontracten die zijn opgezegd, ZZP’ers zitten zonder klussen, mensen die met veel passie een onderneming hebben opgebouwd zien hun omzet zien verdampen. Prognoses van het CPB en internationale organisaties laten zien dat wij ons moeten voorbereiden op tijden van grote economische neergang. En dan ligt de vraag voor welke rol de provincie Zuid-Holland kan spelen om een leefbare, duurzame en verbonden samenleving te behouden en waar mogelijk te versterken. Want een crisis biedt ook kansen om te leren van het verleden, om het anders en beter te doen; eerlijker en duurzamer.

In dat licht wil ik graag inzoomen op een aantal zaken.

Ten eerste voorzitter de cultuursector

Redt de Cultuur! Het is een oproep die luidt klinkt. Makers komen onder het bestaansminimum terecht, als dat al niet het geval was. Cultuurinstellingen dreigen om te vallen. Cultuur is belangrijk. Het opent onze geesten, het verrast en inspireert, geeft uiting aan onze identiteit, biedt troost, verbindt en brengt plezier.

Wij steunen  daarom van harte de motie die het CDA heeft ingediend met de oproep aan Gedeputeerde Staten om 3 miljoen vrij te maken voor cultuur.  Als PvdA zijn we blij dat het laagdrempelig aanbieden van cultuur voor mensen met een laag inkomen daarbij een aandachtspunt is. En ook dat het belang van een cultuuraanbod dat past bij de diversiteit van onze provincie is benoemd.

Dan voorzitter dan de Groenten- en Fruit brigade

Een maatschappelijk initiatief met tientallen vrijwilligers wat zich richt op het tegengaan van voedselverspilling en als doel heeft te zorgen dat in elk van de voedselpakketten van de voedselbank1 kilo verse groenten en fruit zit. De Groenten- en Fruitbrigade werkt samen met voedselbanken en telers in het Westland en in de regio Ridderkerk, Barendrecht, Rotterdam. Gedurende de Corona uitbraak hebben zo’n 10 tot 20% meer mensen bij de voedselbanken aangeklopt. Gezond eten is altijd van belang en al helemaal in een gezondheidscrisis als Corona. De PvdA fractie is blij dat gedeputeerde mevrouw Bom-Lemstra de toezegging heeft gedaan om middelen voor dit initiatief vrij te maken.)) Het is al beschamend genoeg dat in een land als Nederland voedselbanken nodig zijn. En als vrijwilligers van de Groenten- en Fruitbrigade, de voedselbanken en het bedrijfsleven de handen in een slaan om mensen te helpen, dan verdient dat de steun van de provincie om die samenwerking mogelijk te maken. Graag wil ik van deze gelegenheid gebruiken om dank te zeggen aan de inzet van de Groenten- en Fruitbrigade. En aangeven dat wij als PvdA fractie de vinger aan de pols houden hoe het de Groenten- en Fruitbrigade vergaat en welke faciliterende rol van de provincie daarbij past, ook gezien de lange termijn strategie van het college waar het gaat om het tegengaan van voedselverspilling.

Voorzitter, er is nog veel onduidelijk over het verloop van de corona crisis en haar effecten.

Hoe lang deze crisis gaat duren weten we nog niet. In de loop van tijd zullen de effecten meer helder worden en dus ook waar we onze inzet verder op moeten richten. Gedeputeerde Staten maakt goede stappen, wil doorpakken. Daar zijn we als fractie blij mee want als er crisis is, moet je handelend optreden.

We kunnen leren uit de vorige crisis dat  veel jongeren – jongeren die nu zo solidair zijn met oudere generaties –  toen niet aan baan, niet aan een woning kwamen. Dat de woningbouw stil kwam te leggen. De PvdA ziet het als taak van de overheid om die bouw te stimuleren en te verduurzamen. Voor het aanpakken van het gigantische woningtekort en als banenmotor. GS heeft dat als prioriteit en daar zijn we blij mee. Ook is het goed om te zien dat er meer wordt gedaan aan recreëren om de hoek. Want wat is dat belangrijk, zo blijkt al helemaal tijdens deze crisis.

Voorzitter,

Wij zitten in deze mooie ridderzaal, maar velen in onze provincie voelen zich nu ridder te voet. De tweedeling in onze samenleving verdiept, door de Corona crisis. Bij het vaststellen van de voorjaarsnota steunen we het voorstel om de cultuursector met 3 mln euro’s te stimuleren.  Daarnaast zijn we blij met de toezegging van Gedeputeerde Staten om de Groenten- en Fruitbrigade te helpen met een financiële bijdrage))

Hoe deze crisis zich verder gaat ontwikkelen is onzeker. Maar het richtpunt van de PvdA is helder: het tegengaan van de tweedeling in onze provincie. Want als mensen ridder te voet worden dan staat de PvdA voor solidariteit en voor een overheid die mensen helpt zich weer op het zadel te hijsen.

Dank u wel!