Huisvesting van arbeidsmigranten: een zorg van iedereen!

Door Rosalie Bedijn op 14 oktober 2020

Arbeidsmigranten zijn geregeld slachtoffer van uitbuiting en slechte werk- en leefomstandigheden. Tijdens de Provinciale Statenvergadering heeft de PvdA daarom de motie van de SP gesteund om in gesprek te blijven met betrokken partijen om te zorgen voor een structurele en menswaardige woonoplossing voor arbeidsmigranten die in Zuid-Holland leven.

De PvdA maakt zich ernstig zorgen over de afhankelijke positie van arbeidsmigranten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Migranten worden dikwijls onderbetaald door hun werkgevers en huisjesmelkers laten hen te veel betalen voor slechte huisvesting.

Gedeputeerde Anne Koning: “De Provincie pakt sinds 2019 haar verantwoordelijkheid om dit onderwerp te onderzoeken en te bespreken met het Programma huisvesting arbeidsmigranten. Met dit programma willen we onder meer inzicht krijgen in het aantal arbeidsmigranten. Daarnaast  onderzoeken we of het provinciaal omgevingsbeleid m.b.t. de huisvesting van arbeidsmigranten voldoende past bij wat partijen nodig hebben om snel en voldoende kwalitatief goede huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten te realiseren. Het is echter niet eenvoudig om spoedig oplossingen gerealiseerd te hebben. Deze oproep helpt wel in de besprekingen die gepland staan.”

Fractievoorzitter Rosalie Bedijn: “We zien een tijd lang dat het aantal misstanden is toegenomen. De druk op de woningmarkt speelt hierbij ook een belangrijke rol, waarbij je ook kunt zien dat mensen onder erbarmelijke situaties zijn gehuisvest. De PvdA wil met de motie onze zorgen uiten over de huidige situatie en te zorgen voor een structurele en menswaardige woonoplossing voor arbeidsmigranten die in Zuid-Holland leven.”

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn