Hoe de provincie Zuid-Holland zich hard maakt voor woningbouw

Door Rosalie Bedijn op 3 maart 2021

We kennen allemaal wel iemand die opzoek is naar een betaalbare woning binnen de provincie Zuid-Holland. Er is een toenemende woningnood in Nederland en dat is zeker ook in Zuid-Holland te merken. Er zijn simpelweg té weinig woningen en de woningen die er zijn, verdwijnen te vaak in de handen van mensen met hoge inkomens. Ook andere doelgroepen zoals, bijvoorbeeld, starters of senioren moeten de mogelijkheid hebben tot een woning die betaalbaar is én die geschikt is voor een duurzame toekomst, vindt de PvdA. Gelukkig werkt PvdA-Gedeputeerde Anne Koning dar samen met haar collega’s ook hard aan. Dit artikel bied je een bondig overzicht van bijdrage van de provincie aan de noodzakelijke woningbouw in Zuid-Holland.

Anne Koning is PvdA-Gedeputeerde op het gebied van Wonen, Ruimtelijke ordening, Recreatie en Sport. Zij zet zich al geruime tijd in voor het waarmaken van de doelen uit de Zuid Hollandse Woningbouwagenda. Deze agenda is ontwikkeld om een overzicht te bieden aan iedereen in Zuid-Holland die inzicht wil verkrijgen in de woningbouw en de versnelling hiervan. Er zijn 3 pijlers in deze Woningbouwagenda die overzichtelijk de oplossingsrichtingen aangeven:

Bouw snel en slim.
De provincie wil sámen snel en slim bouwen en heeft daarom de Woningbouw agenda ontwikkeld. Zo heeft de provincie een ‘instrumentenkoffer’ ontwikkeld waarin instrumenten worden gedeeld om bij te dragen aan een betaalbaar woningaanbod. Kennis die is ontwikkeld wordt gedeeld en aangevuld, zo hoeft niet elke gemeente zelf het wiel uit te vinden. Je kunt denken aan het beter benutten van bestaande woningen, het verruimen van betaalmogelijkheden of de mogelijkheden bij het bouwen van nieuwe woningen. Ook worden discussieonderwerpen aangegaan, over parkeernormen en planoptimalisatie bijvoorbeeld. Zuid-Holland zet zich ook echt in voor biobased- en industriële bouw; dat is snel, betaalbaar en toekomstbestendig.

Bouw toekomstbestendig.
De nieuwe woningen en buurten die gebouwd worden, moeten net als bestaande woningen plekken zijn waar mensen graag jaren blijven wonen.. En dus moet er rekening worden met het huidige klimaat, energie, natuurinclusiviteit én aan een gezonde leefomgeving. Zuid-Holland is ook de voorloper op het gebied van klimaatadapatief bouwen.

Het is van belang dat er wordt gekeken naar de juiste plek om te bouwen en aan welke woningen behoefte is. Zo moet er gebouwd worden op plekken nabij openbaar vervoer, maar wordt er ook gekeken naar hoe bestaande wijken multifunctioneel kunnen worden gemaakt, wat ervoor kan zorgen dat leef voorzieningen of jouw werk op fiets- of loopafstand zijn.  De meeste nieuwe woningen komen daarom nabij het OV; zoals de spoorlijn Leiden-Dordrecht. De verstedelijkingsstrategie geeft voor Zuid-Holland aan waar de grote nieuwbouwlocaties het beste kunnen komen.

Bouw voor iedereen.
Om woningen te genereren voor iedereen, kan de provincie financiële steun bieden aan gemeenten of projecten binnen de provincie. Een recent voorbeeld van hoe dit doel wordt bevorderd zijn verschillendesubsidieregelingen. Deze subsidies zijn gericht op het versnellen van de woningbouw voor sociale huur en midden huur. Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag doen op een deel van deze subsidies om financieel uit de voeten te kunnen voor de woningbouw voor deze sector.

Op deze manieren werkt Anne Koning namens Zuid-Holland hard aan het realiseren van een oplossingsrichting voor de woningnood. Voor de PvdA Zuid-Holland is dit een heel belangrijke opgave, waar we graag ook met u over in gesprek gaan.  Ook in gemeentes en bij het Rijk werkt de PvdA aan meer betaalbare woningen. Met het oog op de verkiezingen stelde Anne aan Barbara Kathmann, momenteel kandidaat Tweede Kamer lid, de vraag waar zij zich voor in gaat zetten in de Tweede Kamer met betrekking tot dit onderwerp: https://fb.watch/45QI3pRoC_/ 

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn