Herdenking Leo Bruijn

23 september 2020

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 23 september jl. stonden we stil bij het overlijden van ‘onze’ Leo Bruijn. Fractievoorzitter Rosalie Bedijn las namens de PvdA Z-H de volgende tekst voor: 

Beste leden van de staten, gedeputeerden en commissaris,

Bedankt voor de mooie woorden die u, commissaris van de koning, heeft gesproken. Mooi dat we hier zo met zijn allen stil kunnen staan bij het overleden van iemand uit ons midden. Maar jullie begrijpen; Liever had ik hier niet gestaan.

Ik had graag nog wat langer naast hem gezeten in de statenzaal en zijn commentaar tijdens de debatten willen horen terwijl hij soms wordfeud speelde. We hadden deze bijzondere en markante man graag nog hier in deze markante zaal in ons midden gehad. Helaas.

Begin dit jaar vertelde Leo onze fractie dat hij ernstig ziek was en met ziekteverlof wilde. Dit vertelde hij op dezelfde wijze als hij u in februari informeerde in de Statenvergadering. Zijn ziekte raakte velen en ik kan alleen maar bewondering hebben voor de manier waarop hij hiermee om is gegaan en de laatste maanden van zijn leven heeft vormgegeven. Velen van u heeft dit ook laten merken.

Geschokt en verdrietig waren we toen we hoorde dat Leo was overleden. Iets wat je verwacht kan toch nog onverwacht en rauw op je dak komen. In deze vreemde tijd hebben we op een mooie manier afscheid van hem kunnen nemen in de Laurenskerk. En nu doen we dat samen in de Staten.

Jullie kaartjes, steunende woorden en medeleven hebben onze fractie geholpen en geraakt. We kunnen als het er echt op aankomt onze politieke verschillen opzij zetten. We blijven tenslotte altijd collega’s en mensen. Gelukkig maar.

We zullen Leo missen, maar blikken terug op zijn mooie eigenzinnige bijdrage aan de PvdA, aan Rotterdam, de provincie en aan de totstandkoming van het college.

Dank u wel.